Premierul ceh Babis spune că nu înțelege de ce protestează oamenii (VIDEO)

Sute de mii de oameni au participat la protestul din 23 iunie

Peste 283.000 de oameni au participat la demonstrația antiguvernamentală de duminică.

La o zi după cea mai mare demonstrație din istoria Cehiei independente, îndreptată împotriva guvernului dominat de Mișcarea ANO, liderul ei, premierul Andrej Babis, a repetat că nu înțelege protestele la care oamenii îi cer demisia. „Am impresia că cu cât mai mulți bani pompăm, cu atât sunt oamenii mai nemulțumiți”, a spus Babis, îndrăgit mai ales de populația vârstnică fiindcă a mărit pensiile.

Potrivit estimărilor operatorului de telefonie mobilă T-Mobile, peste 283.000 de oameni au participat duminică, 23 iunie, la Praga, la demonstrația antiguvernamentală organizată de mișcarea civică „Un milion de momente democratice”, în cea mai mare expresie a nemulțumirii populare după schimbarea de regim din 1989.

Your browser doesn’t support HTML5

Praga: cel mai mare protest de la căderea comunismului

Demonstrațiile antiguvernamentale au început după ce premierul Andrej Babis, bănuit de nereguli în atragerea de subvenții europene pentru vastul său imperiu de afaceri, a decis să schimbe ministrul Justiției, aducând-o în post pe Marie Benesova, care pe când era parlamentară a votat împotriva ridicării imunității lui Babis. Organizatorii protestelor spun că schimbarea ar fi avut ca scop erodarea independenței justiției, dar Babis respinge mereu acuzația.

### Vezi și... ### Premierul ceh Andrej Babiš, în conflict de interese (Comisia Europeană)

Miliardarul de 64 de ani de origine slovacă și-a pus afacerile „în cui”, teoretic, după ce parlamentul de la Praga a adoptat o lege privind conflictul de interese, croită anume pentru el. Dar un audit recent al UE ajuns la presa cehă în stadiu de ciornă constată că Babis continuă să fie în conflict de interese, firmele lui profitând se subvenții care vor trebui returnate Bruxelles-ului. Separat, Babis este obiectul unei anchete sub bănuiala că a mimat cum că o firmă nu face parte din conglomeratul său, numit AGROFERT, ca să poată primi subvenții europene în calitate de companie mică.

Criticii lui Babis spun că întregul său imperiu economic, care fabrică de la crenvurști până la explozivi, este bazat pe scheme sofisticate de absorbție de subvenții, dar omul de afaceri devenit politician susține că toate acestea sunt acuzații neîntemeiate, inventate de adversarii lui politici.

Babis guvernează în coaliție cu social-democrații și este sprijinit tacit de comuniștii nereformați și extremiștii de dreapta. Mișcarea sa ANO continuă să fie cel mai popular partid în sondaje, argument invocat mereu de Babis ca dovadă că ar fi un premier legitim.

Criticii lui Babis sunt nemulțumiți și de faptul că el este menționat ca agent în dosarele fostei securități comuniste, StB, dar și că a cumpărat ziare și un post de radio cu audiență națională.

Este inacceptabil să avem un premier care ar putea fi judecat. Nu ne vom preface că această situație este normală...

„Este inacceptabil să avem un premier care ar putea fi judecat, este fost agent StB, este magnat de presă și primește subvenții plătite și din buzunarele cehilor. Nu ne vom preface că această situație este normală. Cerem demisia lui Andrej Babis”, a spus la demonstrația de duminică liderul protestelor antiguvernamentale, studentul Mikulas Minar.

La sfârșitul adunării pașnice, organizatorii au anunțat o pauză de vară în demonstrațiile care s-au repetat de câteva ori ultimele luni, urmând ca protestele să fie reluate la toamnă.