Premierul Dorin Recean a solicitat miercuri, 26 iulie, la ședința Guvernului, demisia conducerii întreprinderii de stat Termoelectrica, după ce în spațiul public au apărut imagini cum o cantitate de păcură este îngropată.
Prim-ministrul a declarat că „situația de la Termoelectrica este inacceptabilă”, atât din cauza „atitudinii față de mediu, cât și ca procedură de management”. El s-a adresat ministrului Energiei, Victor Parlicov, și directorului Agenției Proprietății Publice, Roman Cojuhari: „Vă rog ca până la sfârșitul săptămânii tot managementul să fie remaniat”.
Directorul interimar al Termoelectrica, Vasile Leu, a declarat pentru Radio Moldova că își va da demisia. „Nu sunt în situația de a comenta, nu avem niciun drept. Deciziile se execută. Mă voi conforma acestei decizii”, a spus Leu.
Scandalul de la Termoelectrica a apărut după ce liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a publicat imagini video în care se vede cum un tractor acoperă cu pământ o groapă în care ar fi păcură. Politicianul spune că este vorba de o cantitate mare de păcură de proastă calitate, care ar fi fost îngropată în noiembrie 2022, pe teritoriul întreprinderii.
Într-un comunicat emis după aceste declarații, Termoelectrica neagă acuzațiile și susține că imaginile ar fi de la un accident din anul 2015, când „s-a scurs în sol o cantitate de păcură”.
Șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului, Ion Bulmaga, a fost audiat astăzi de Comisia mediu, climă și tranziție verde din Parlament în legătură cu acest caz. El a spus că au avut loc verificări la fața locului, pe o suprafață de 10 metri pătrați. Solul excavat a fost pus deoparte și va fi ulterior decontaminat, dacă probele de sol vor demonstra că este nevoie.
Ion Bulmaga susține că a discutat cu reprezentanții Termoelectrica și că cineva a recunoscut că este vorba de un accident care a avut loc anul trecut: ar fi crăpat o țeavă și s-au deversat anumite substanțe. „După obținerea rezultatelor de laborator, vom stabili exact care este cantitatea deversată și prejudiciul”, a spus șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului.
Instituția a trimis demersuri la Serviciul Informații și Securitate și Procuratura Generală. Procuratura s-a autosesizat, iar rezultatele controlului vor fi utilizate drept probe în dosar.