Înainte de ședință, Spînu le-a spus jurnaliștilor că la învestirea Guvernului Recean, în februarie, el a refuzat să facă parte din echipă, fără a-și explica însă decizia de atunci. Acum, Spînu spune că s-a întors în Guvern pentru că sunt foarte multe lucruri de făcut în domeniul pe care-l gestionează: „De asta am venit: să facem drumuri, apeducte, canalizații și terenuri pentru copii”.
La ședința cabinetului de miniștri, Spînu a anunțat demisii din ministerul său și numiri în funcții, refăcând practic echipa cu care a muncit în Guvernul Nataliei Gavrilița.
Fosta ministră, Lilia Dabija, a revenit în funcția de secretar general al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, însă și-a depus imediat demisia, plecând definitiv din minister.
De asemenea, Spînu a anunțat demisiile a doi secretari de stat: Ghenadie Marian și Natalia Eremia. În locul lor, au fost numiți Mircea Păscăluță și Ana Mardare – ambii au mai fost secretari la minister în perioada 2021-2023, lucrând în echipa lui Spînu. Din funcția de secretar general interimar al ministerului a fost eliberată Angela Țurcanu, care însă va rămâne în echipă.
Revenirea lui Andrei Spînu în Guvern, după o perioadă de jumătate de an, a fost criticată de partidele din opoziție și de o parte a societății civile. Reprezentanții partidului de guvernare, PAS, au versiuni diferite prin care explică de ce Dorin Recean l-a desemnat ministru pe Andrei Spînu.
Indicații pentru noii miniștri
„R. Moldova ar trebui să devină în următorii 2 ani șantier”, i-a spus premierul Dorin Recean lui Andrei Spînu. Prim-ministrul a declarat că proiectul „Satul European” este o prioritate pentru R. Moldova, iar pentru că Guvernul a negociat finanțări de aproximativ 500 de milioane de euro, lucrările de dezvoltare a infrastructurii și a localităților din R. Moldova ar trebui să înceapă.
Noului ministru al Educației și Cercetării, Dan Perciun, Recean i-a cerut să asigure „creșterea eficienței reformei universitare”.
„Este foarte important ca universitățile să coopereze cât mai mult cu industria, este important să alocăm mai multe resurse în școli, în pregătirea învățătorilor, profesorilor”, a spus premierul.
De la noul ministru de Interne, Adrian Efros, prim-ministrul cere să reducă până la 15 minute timpul de intervenție a instituțiilor de forță, în orice regiune a R. Moldova.
Noii miniștri trebuie să-și prezinte prioritățile în următoarele 10 zile.