Fostul vicepremier Andei Spînu a revenit la conducerea Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, deputatul PAS Dan Perciun a devenit ministru al Educației și Cercetării, iar militarul Adrian Efros – ministru al Afacerilor Interne.
Cei trei miniștri desemnați și-au depus jurământul de învestire în fața președintei Maia Sandu și a premierului Dorin Recean. Ei au luat locurile celor trei miniștri care și-au dat demisia la sfârșitul săptămânii trecute: Lilia Dabija, Anatolie Topală și Ana Revenco.
Atât șefa statului, cât și premierul le-au mulțumit demisionarilor pentru munca depusă „într-o perioadă dificilă” și au spus că reformele începute de aceștia trebuie să fie „continuate și accelerate”.
„Avem foarte mult de lucru în cele trei domenii și așteptarea mea este ca energia și voința voastră de a schimba lucrurile în bine să permită să accelerăm lucrurile și să reușim să dăm un nou avânt transformările începute”, a declarat Maia Sandu.
Președinta a avut cuvinte de laudă pentru fiecare din cei trei miniștri învestiți. Despre Dan Perciun a spus că acesta cunoaște sistemul de educație încă din 2014, când, imediat după absolvirea Cambridge, a devenit șef al departamentului e-transformare în Ministerul Educației, pe care Sandu îl conducea atunci. Ea a mai remarcat că, în calitate de președinte al comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, acesta „a contribuit la cele mai importante reforme din domeniu”.
Vorbind despre Andrei Spînu, Maia Sandu a spus că acesta „și-a asumat o lovitură de imagine, încercând să rezolve probleme extrem de complicate” și că „a reușit să asigure țara cu resurse energetice, în pofida crizei energetice și șantajului Moscovei, să diversifice pentru prima dată sursele de asigurare a țării cu gaze”.
Despre noul ministru de Interne, președinta a menționat că „a participat la misiunii de menținere a păcii și știe foarte bine care este prețul păcii”. Colonel și fost șef al direcției de logistică a Armatei Naționale, Efros a condus, din martie 2022, Centrul Unic de Gestionare a Crizei.
„Avem așteptări mari și noi, și cetățenii. Sunt domenii importante. Trebuie să reușim să facem față problemelor curente, trebuie să reușim să transformăm domeniile pe care o să le administrați și trebuie să reușim să facem împreună suficiente reforme ca să îndeplinim obiectivul de aderarea la Uniunea Europeană până în 2030”, a spus Maia Sandu.