Președinta Bundestagului, la Chișinău: „Sunt sigură ca R. Moldova va fi parte a marii familii europene”

Întrevederea, la Chișinău, a președintei Bundestagului Republicii Federale Germania, Bärbel Bas cu președinta R. Moldova, Maia Sandu, 12 iulie 2023

Aflată într-o vizită în R. Moldova între 12 și 13 iulie, președinta Bundestagului german, Bärbel Bas, a avut mai multe întrevederi cu conducerea țării, în cadrul cărora s-a arătat sigură că R. Moldova va face parte din familia europeană.

Președinta parlamentului federal a venit la Chișinău pentru „a-și face o impresie despre situația fundamental diferită a politicii de securitate în R. Moldova în urma atacului Rusiei asupra Ucrainei și despre consecințele acestuia pentru Moldova, inclusiv în domeniul securității energetice”, anunțase Ambasada Germaniei într-un comunicat de presă, care preceda vizita oficialei germane.

Discuția cu președinta Maia Sandu a fost axată pe „aspirația fermă a R. Moldova de a adera la Uniunea Europeană, de a avansa reformele și de a consolida economia”, după cum a scris pe Twitter Sandu.

Șefa statului a mai spus că investițiile germane în R. Moldova asigură locuri de muncă pentru mii de moldoveni și sprijină proiecte de asigurare cu apă și canalizare.

„În această iarnă, Germania a contribuit cu 40 milioane de euro la Fondul de reducere a vulnerabilității energetice din care au fost oferite compensații pentru achitarea facturilor la energie”, a declarat Maia Sandu, potrivit unui comunicat de presă al Președinției.

„Un prieten apropiat și un partener de dezvoltare”

Sandu și-a exprimat convingerea că, „cu susținerea Germaniei și a altor state democratice, țara noastră va rămâne parte a lumii libere, pentru a putea asigura pace și bunăstare cetățenilor săi”.

Germania este un prieten apropiat și un partener de dezvoltare pentru R. Moldova, a spus și premierul Dorin Recean la întrevederea cu președinta parlamentului german. „Suntem o țară europeană și suntem gata să contribuim la o Europă mai puternică și unită”, a scris premierul moldovean pe pagina sa de Twitter.

La întrevederea cu vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, șefa Bundestagului a declarat că Germania susține parcursul european al R. Moldova.

„Deja ați îndeplinit o parte din condiționalități. Din numele poporului german, exprim susținerea pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Sunt sigură ca R. Moldova va fi parte a marii familii europene”, a spus Bas.

Aceasta este a doua vizită a unui președinte al Bundestagului în R. Moldova de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două state.

### Vezi și... ### Sondaj: 60% din cetățeni susțin integrarea europeană și peste 50% cred că R. Moldova va adera la UE în următorii 10 ani