Președintele României face în această săptămână joncțiunea dintre Statele Unite și Uniunea Europeană (VIDEO)

Convorbiri Klaus Iohannis - Angela Merkel la Berlin.

Cancelarul Germaniei a spus că nu se pronunță asupra problemelor interne din România, dar a sugerat că Bucureștiul ar trebui să aibă grijă să nu compromită lupta anticorupție și statul de drept.

Președintele României face în această săptămână joncțiunea dintre Statele Unite și Uniunea Europeană. După ce în urmă cu mai puțin de zece zile a avut o întâlnire la Washington cu omologul său Donald Trump, luni și în următoarele două zile se află în Germania, după care va zbura spre Bruxelles pentru a participa la reuniunea de vară a Consiliului European, urmând ca în marja acestui summit să aibă o întâlnire bilaterală cu președintele Franței Emmanuel Macron.

Acest efort diplomatic de repunere a României într-un cerc al intereselor marilor puteri este, cel puțin parțial, sumbinat de criza guvernamentală de la București, unde PSD, partidul care a câștigat alegerile în decembrie anul trecut a hotărât să-și dea jos propriul prim-ministru. Social-demcorații i-au retras premierului Sorin Grindeanu sprijinul politic, dar acesta nu vrea să demisioneze.

La conferința de presă comună ținută de Klaus Iohannis la Berlin împreună cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei a spus că nu se pronunță asupra problemelor interne din România, dar a sugerat că Bucureștiul ar trebui să aibă grijă să nu compromită lupta anticorupție și statul de drept. Președintele român a asigurat-o însă că țara este stabilă, că va reveni curând la normalitate și că politica externă nu va fi afectată, fiindcă cităm “în mod interesant” e un domeniu în care “toți politicienii importanți din România sunt de aceeași părere”.

Klaus Iohannis vrea să spună că, în mare, tot spectrul politic este pentru politici euro-atlantiste. Cu toate acestea, anumite glisări s-au făcut mereu, în special din partea liderilor PSD.

Vizita președintelui român în Germania are loc într-un an cu mai multe aniversări, după cum a remarcat Angela Merkel: 50 de ani de la reluarea relațiilor diplomatice între Germania și România, 25 de ani de la semnarea Tratatului de prietenie între cele două state, și 10 ani de statut de membru al Uniunii Europene pentru România, care a fost admisă, în perioada președinției rotative germane, după cum a menționat Klaus Iohannis. Merkel a precizat, pe de altă parte, că l-a “avertizat” pe șeful statului român că “abateri de la calea deja începută ar putea pune la îndoială progresele înregistrate în procesul de reformă”, adăugând că este la curent cu eforturile președintelui “în beneficiul statului de drept”.

Iohannis a ținut să sublinieze că Germania a rămas cel mai important partener comercial pentru România, că este pe primul loc, cu creșteri constante de peste 10% în ultimii ani, ceea ce arată că este vorba nu doar despre o “apropiere politică”, ci și de una “economică”. Potrivit datelor, Germania este al treilea investitor în economia autohtonă, cu peste 4,5 miliarde de euro, după Olanda și Austria.

Angela Merkel l-a încurajat pe oaspetele său să abordeze chestiunea aderării României la Schengen și cu alți șefi de state din Uniunea Europeană, lăsând să se înțeleagă că ar fi de la sine înțeles că Germania susține România în acest sens. În ceea ce privește relația cu Statele Unite, Iohannis a explicat că atât Berlinul, cât și Bucureștiul socotesc că legătura transatlantică este vitală, că Uniunea Europeană este importantă pentru Statele Unite și la fel de importante sunt Statele Unite pentru Europa. “Suntem de aceeași părere, că nu trebuie să optăm între NATO și Uniunea Europeană, ci trebuie să colaborăm” a mai spus președintele român, care încearcă să mențină axa București-Wasington și în același timp să consolideze o nouă axă, București-Berlin.

Klaus Iohannis a vorbit în timpul conferinței de presă atât în limba română, cât și în germană, care este limba lui maternă, explicând că minoritatea germană din România trebuie să fie o punte între cele două națiuni, română și germană.