Linkuri accesibilitate

De ce ar vrea PSD să schimbe premierul?


Sorin Grindeanu
Sorin Grindeanu

Potrivit presei de la București, România s-ar putea afla în fața unui moment politic inedit.

Partidul Social-Democrat, principalul partid de guvernământ, și-ar putea doborî propriul guvern, pe fondul tensiunilor în creștere dintre premierul Sorin Grindeanu și liderul PSD Liviu Dragnea. Mai multe despre această posibilă mutare pe care unii comentatorii de presă o califică drept „sinucigașă” pentru social-democrați, în relatarea Sabinei Fati.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:51 0:00
Link direct

Liderul Partidului Social-Democrat ar vrea să-și debarce propriul premier. Motivele nu sunt încă oficiale, iar decizia finală va fi acoperită de evaluarea pe care PSD a făcut-o întregului cabinet. Reproșul general pe care i-l face Liviu Dragnea, președintele PSD, premierului Sorin Grindeanu este că nu respectă programul de guvernare. Nu există încă penalizări punctuale pentru ceea ce n-ar fi făcut premierul sau pentru ceea ce ar fi făcut greșit. În orice caz, Dragnea și mulți alții din PSD sunt nervoși că durează atât de mult modificările codurilor Penal și de Procedură Penală, pe care executivul s-a angajat să le facă într-un ritm mai alert, dar care întârzie. O nemulțumire și mai mare a apărut după ce ministrul Justiției, independentul Tudorel Toader i-a evaluat pe procurorii șefi fără să ceară revocarea niciunuia dintre ei, cu toate că liderii PSD și-ar fi dorit schimbarea acestora și îndulcirea luptei anticorupție.

Pe de altă parte, președintele PSD, Liviu Dragnea a insinuat de mai multe ori că în spatele premierului s-ar afla unele structuri secrete, pe care nu le-a numit niciodată, punând totul într-o penumbră conspiraționistă. În mediul politic și jurnalistic de la București se vorbește despre iminenta plecare a premierului de câteva săptămâni, iar duminica aceasta, Dragnea aproape că a confirmat acest lucru spunând că atunci „când ești într-o barcă, și asta presupune că ești pe apă, trebuie să fi atent să nu te zgudui foarte mult, să nu cazi singur”. „Eu n-am împins și n-o să împing pe nimeni niciodată din barcă”, a mai adăugat șeful social-democraților. Rezultă deci, că dl. Grindeanu va cădea singur din barcă din pricina propriei sale neîndemânări.

Liviu Dragnea (dreapta) și Sorin Grindeanu
Liviu Dragnea (dreapta) și Sorin Grindeanu

Nu e clar deocamdată dacă premierul este sau nu dispus să-și dea demisia, dacă partidul îi cere să facă acest gest. Unele surse susțin că s-ar opune, obligând PSD să recurgă la măsuri mai complicate, cum ar fi de pildă, demisiile voluntare ale tuturor membrilor cabinetului sau chiar o moțiune de cenzură împotriva propriului executiv. Potrivit mai multor surse citate de presa centrală din București, liderul PSD i-ar fi cerut ieri seară lui Sorin Grindeanu să se retragă în cadrul unei întâlniri cu fruntașii partidului, în care i-a spus primului ministru că este nemulțumit de întârzierea aplicării unor măsuri din programul de guvernare, între care neimplementarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii.

Sorin Grindeanu a ajuns premier, după ce președintele Klaus Iohannis a refuzat numirea lui Sevil Shhaideh, o colaboratoare veche a liderului PSD. Shhaideh a devenit între timp vicepremier și ministru al Dezvoltării Regionale. Spre deosebire de Shhaideh însă actualul premier nu a făcut parte niciodată din cercul de apropiați ai liderului PSD și probabil că acesta e și motivul pentru care nu are suficientă încredere în el. Mai mult decât atât, Sorin Grindeanu vine din tabăra fostului premier PSD, Victor Ponta, ceea ce este un minus, pe care Dragnea nu mai pare dispus să-l ignore.

Oricum, pentru politicienii români, dar nu numai, încrederea este mai importantă decât profesionalismul.

XS
SM
MD
LG