Liderul PSD Liviu Dragnea și predecesorul său Victor Ponta se acuză reciproc de colaborări cu fosta conducere a Serviciului Român de Informații.
Declarațiile lor s-au suprapus pe un scandal complicat care a dus la demisia celui care a fost numărul doi în această structură vreme de zece ani, generalul Florian Coldea.
Imediat după ce a câștigat alegerile, Liviu Dragnea a acuzat SRI că are oameni infiltrați nu doar în politică în general, ci chiar în partidul pe care îl conduce, apoi odată cu protestele de stradă împotriva schimbării legislației anticorupție, șeful PSD a vorbit despre implicarea Serviciului Român de Informații în organizarea acestor manifestații maraton.
Mai departe, dezvăluirile făcute de fostul deputat PSD Sebastian Ghiță, dat în urmărirea Interpolului, scot la iveală legături complicate, dacă nu cumva chiar de subordonare față de SRI, din vremea când Victor Ponta era premier.
În paralel, Ghiță a vorbit despre cum familia lui împreună cu cea a generalului Coldea au făcut călătorii de lux în insulele Seychelles și în Toscana, cheltuind zeci de mii de euro, proveniți probabil din afaceri nedeclarate pe care Seriviciul Român de Informații ar avea dreptul să le facă, fiindcă potrivit legii poate să înființeze și să dețină companii economice și organizații neguvernamentale, totul, bineînțeles, sub acoperire.
Fostul deputat PSD Sebastian Ghiță a insistat că SRI intervine în politică în mod cotidian, confirmând în acest fel ceea ce spunea cu un an în urmă Elena Udrea, protejata lui Traian Băsescu în perioada când acesta era președinte.
Fără să fi furnizat vreo dovadă, Elena Udrea a spuscă fostul șef al SRI George Maior, acum ambasador la Washington ar fi susținut candidatura lui Victor Ponta la președinție în 2014, în vreme ce numărul 2 din SRI, Florian Coldea ar fi susținut-o pe cea a lui Klaus Iohannis.
Semne ale intereferențelor au fost vizibile, dar nimeni nu a putut demonstra cu adevărat felul cum cea mai mare structură secretă din România ar fi intervenit în politică.
Dacă e așa cum spune Ghiță, situația ar fi destul de gravă. Pe de altă parte însă, Comisia parlamentară care supravegheză SRI nu are un raport exact cu faptele petrecute în ultimii ani.
Liviu Dragnea susține acum că împotriva sa s-au coalizat anumite forțe pe care le definește destul de difuz, fără să excludă implicarea SRI.
Șeful social-democraților zice că „unii” i-ar fi indicat că anumite anchete jurnalistice împotriva lui ar fi coordonate de SRI, dar că „alții” sunt înclinați să creadă că ar fi vorba despre „o coordonare și o comandă de la Soros”.
Dragnea promite să-l atace în continuare pe Soros până când „țara asta va reuși să scape de toată influența acestui om nefast”.
Șeful PSD și-a bazat campania electorală pe acest mit că Soros subminează România, iar acum fiindcă a eșuat cu proiectul demolării justiției, dă vina tot pe filantropul american. Sau pe SRI. Teoria conspirației care amestecă fapte reale cu ficțiuni a dat mereu roade pentru liderii social-democrați.
Victor Ponta, fostul premier l-a ironizat pe șeful său de partid Liviu Dragnea, explicând că la SRI „sigur au mai rămas din sticlele de vin Opus One” pe le care ducea Livu Dragnea când se întâlnea cu generalul Florian Coldea.
Nu știm în ce fel războaiele politice sunt influențate de puterea unor structuri ca SRI și nici dacă Serviciul Român de Informații sau grupări absconse din interiorul său au interese politice nemijlocite pe care le pun în aplicare folosindu-se atât de canale subterane, cât și de ofițeri sub acoperire sau agenți de influență din presă și politică.