Președinta Maia Sandu cere să nu fie politizată vaccinarea anti Covid-19

Presedinta Maia Sandu, in studioul Europei Libere, Chisinau, 3Mart2021

„ Politicul să nu împiedice procedura de vaccinare” anti Covid-19, a cerut președinta Maia Sandu, referindu-se la disputa și speculațiile legate de omologarea temporară a vaccinului rusesc Sputnik V, care încă nu a ajuns în R. Moldova. Pentru moment, a explicat miercuri președinta într-un interviu cu Europa Liberă, autorizația de import a acestui vaccin, folosit în zeci de țări deja, a fost cerută de o firmă privată, pentru distribuirea prin sistemul medical privat din R. Moldova, pe bani.

„ Aceste doze de vaccin despre care se vorbește sunt aduse de o firmă privată, statul nu are nicio treabă aici” a arătat președinta, care a ținut totodată că sublinieze: „ Eu personal îmi doresc ca noi să avem vaccinuri pentru cât mai mulți oameni și ideal ar fi ca oamenii să poată să aleagă”.

### Vezi și... ### Vaccinarea a început, dar numărul contaminărilor e în creștere

R. Moldova a început vaccinarea anti Covid-19 marți, după ce a primit prima donație de vaccinuri AstraZeneca din partea României. Este vorba de 21.600 de doze, cu care sunt vaccinați angajații din domeniul sanitar.

Astăzi, 4 martie, potrivit președintei Maia Sandu, ar urma să sosească și primul lot de vaccinuri AstraZeneca obținute prin platforma COVAX a Organiației Mondiale a Sănătății, în jur de 14.400 de doze. Prin platforma COVAX, R. Moldova va obține - ca donație - vaccinuri pentru a acoperi 20% din necesar, restul trebui sa-l cumpere singură, tot prin această platformă a OMS sau prin negocieri directe cu producătorii.

Președinta Maia Sandu a acuzat fostul guvern Chicu că nu a început din timp negocierile pentru obținerea vaccinurilor, „ alte țări au început discuția despre achiziția vaccinului multe luni în urmă”. Mai mult, nu ar fi nici fonduri suficiente pentru acoperirea costului acestor achiziții, „ ceea ce spune fosta ministră, când 5 milioane, când 15 milioane, e ridicol, e nevoie de mult mai mulți bani pentru a achiziționa vaccinul”.

Maia Sandu apreciază că pentru acoperirea necesarului de vaccinuri anti Covid-19 va fi necesar un credit extern, de sute de milioane. „ Cel mai probabil o să se ia bani dintr-un proiect de asistență externă, deci dintr-un împrumut de asistență externă.”