Linkuri accesibilitate

Vaccinarea a început, dar numărul contaminărilor e în creștere


Bucuria sosirii vaccinului anti-covid în Republica Moldova și demarării campanei de vaccinare a lucrătorilor medicali din prima linie, a fost umbrită de știri despre refuzul unor medici de a-și face vaccinul AstraZeneca, dar și de creșterea numărului zilnic de cazuri noi de infectare.

Vaccinarea a început, dar numărul contaminărilor e în creștere
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:49 0:00
Link direct

Miercuri s-au înregistrat 1550 de cazuri noi. În timp ce pandemie se întețește, un nou lot de vaccinuri de pe platforma Covax este așteptat joi la Chișinău.

Situația epidemiologică continuă să fie alarmantă, dovadă sunt statisticile. Numărul de cazuri vindecate sunt modeste, crește numărul bolnavilor gravi, precum şi a deceselor. Numărul pacienților internați a ajuns la aproape 4000 de persoane, la limita capacităților spitalelor, iar peste 10 mii se tratează acasă. În creștere este și numărul lucrătorilor medicali infectați, a anunţat miercuri secretara de stat a Ministerului Sănătăţii, Tatiana Zatîc.

„Tendinţele sunt permanent în creştere ceea ce de fapt denotă un risc major pentru următoarele săptămâni. Avem o situaţie foarte alarmantă. Tendinţele care sunt înregistrate astăzi arată că până la finele lunii martie vom avea şi mai multe cazuri, ceea ce va pune presiune şi mai mare pe instituțiile spitalicești, pe sistemul de sănătate”.

Tatiana Zatîc a anunţat că autorităţile din sănătate vor propune noi restricţii pentru a diminua răspândirea virusului. Ea a mai declarat că R. Moldova urmează să recepționeze joi primul lot de 14 400 de doze de vaccinuri AstraZeneca din donația platformei internaționale Covax. În a doua jumătate a lunii martie ar urma să ajungă de pe platforma Covax şi primele doze de vaccin Pfizer, a anunţat preşedinta Maia Sandu.

Vaccinarea anti Covid-19 a început marți în R. Moldova, la trei zile după sosisrea primelor vaccinuri AstraZeneca, din donația făcută de România. Cu cele 21 600 de doze de vaccin se planifica a fi imunizați în două reprize 10 800 de lucrători medicali din prima linie. În unele instituţii, cum ar fi Spitalul raional din Rezina şi Spitalul Clinic Republican din capitală, au fost administrate deja toate dozele repartizate din primul lor donat de România.

Campania de vaccinare a lucrătorilor medicali nu a început deocamdată în regiunea transnistreană şi autonomia găgăuză. În stânga Nistrului vaccinarea nu a demarat pentru că nu au fost încă livrate cele peste 1800 de doze care i-au revenit regiunii din donația României, ne-a comunicat serviciul de presă al departamentului de sănătate de la Tiraspol.

În autonomia găgăuză serul, în 240 de doze, a ajuns marţi dimineaţa, dar campania de imunizare nu a început pentru că majoritatea medicilor ar fi refuzat să li se administreze vaccinul, ne-a spus șeful Centrului de Sănătate Publică Comrat, Ivan Hasta. Presa din autonomie a publicat marți documente oficiale adresate Agenţiei Naţionale de Sănătate Publică în care administrațiile spitalelor raionale din Comrat şi Ceadîr-Lunga cer să nu le fie livrat vaccinul, întrucât doritori de a se imuniza nu sunt. Medicii nu și-au motivat public refuzul, dar Ivan Hasta presupune că ar fi neîncrederea în vaccinul AstraZeneca alimentată de informaţii contradictorii care circulă pe internet, dar şi convingerea că vaccinul rusesc SputnikV ar fi mai calitativ:

Sperăm să-i putem convinge că vaccinarea este singura soluţie

„În autonomie sunt citite preponderent știrile ruseşti. Medicii urmăresc dinamica din Federaţia Rusă şi mulţi dintre ei cred, aşa presupun eu, că vaccinul SputnikV este mai eficient şi nu sunt semnale că ar da reacţii adverse sau complicaţii. Presupun că acestea sunt argumentele medicilor noştri. Azi am reuşit să convingem spitalele să recepționeze de la noi dozele de vaccin AstraZeneca ca să înceapă campania de imunizare. Sperăm să-i putem convinge că vaccinarea este singura soluţie şi că trebuie să acceptăm orice posibilitate, orice vaccin pentru că nu avem din ce alege.”

Vaccinul rusesc SputnikV a fost înregistrat de Agenţia Medicamentului de la Chişinău, dar până la o certificare internaţională completă, inclusiv de către OMS, administrarea acestui tip de vaccin este contestată de echipa de experţi creată de guvern pentru gestionarea campaniei de imunizare. Consiliera prezidențială Ala Nemerenco, fostă ministră a sănătății, susține că Sputnik V a fost înregistrat oficial pentru a fi importat şi administrat contra cost în instituții private.

Premierul interimar Aureliu Ciocoi a anunţat miercuri că Guvernul examinează posibilitatea alocării resurselor financiare pentru a achiziționa pe piaţa internaţională vaccinuri care au fost omologate de Agenţia Medicamentului. Anunţul vine după ce luni seara președinta socialistă a legislativului, Zinaida Grecianîi, a convocat la parlament întreg guvernul şi i-ar fi cerut premierului interimar să găsească bani pentru cumpărarea unui milion de doze.

Previous Next

XS
SM
MD
LG