Președintele francez Emmanuel Macron își continuă turneul diplomatic dedicat crizei ucrainene

UKRAINE – French President Emmanuel Macron during a briefing in Kyiv, February 8, 2022

După Moscova și Kiev, marți seară, președintele francez Emmanuel Macron s-a aflat la Berlin pentru o întâlnire cu omologii săi german și polonez, Olaf Scholz și Andrzej Duda.

„Triumviratul de la Weimar”, cum se numește acest format diplomatic, a dat publicității un comunicat în care e subliniată unitatea europeană și transatlantică pentru „a menține securitatea și stabilitatea în regiune și integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei”.

### Vezi și... ### Putin își salvează iahtul din Hamburg, iar Macron lansează o disciplină olimpică: «Putinajul artistic»

Macron a spus că va discuta propunerile făcute în timpul întâlnirii sale cu președintele rus Vladimir Putin privind „noile abordări” pentru garantarea securității în Europa. „Este și pentru noi important ... să avem aceste elemente de garanții de securitate. În ultimele zile au apărut noi abordări și dorim să continuăm să lucrăm la ele”, a spus el reporterilor.

Cei trei lideri au declarat că sunt dispuși să discute problemele de securitate de interes comun, probabil cu Rusia, și au susținut acordurile de pace de la Minsk, despre care Moscova și Kiev se acuză reciproc că nu le-au respectat. Macron, Scholz și Duda au subliniat, de asemenea, necesitatea unei descurajări militare puternice, parte a unei strategii duble a NATO în raport cu Rusia.

Nu este clar dacă vizita de luni a lui Macron la Moscova ar putea fi „momentul lui de la München”, remarcă publicația online Politico.eu, cu referire la München 1938, când Marea Britanie și Franța au cedat Germaniei naziste o parte din Cehoslovacia, sau prima etapă a unui nou proces diplomatic care să ducă la soluționarea crizei din jurul Ucrainei.

### Vezi și... ### Bons baisers de Russie: cum vede presa întâlnirea Putin-Macron

Pentru moment, Kremlinul a respins afirmația lui Macron că președintele Putin ar fi promis că se va abține de la orice gest de „escaladare” a tensiunilor, dar a confirmat că Rusia își va retrage trupele din Belarus după exercițiile militare comune.