Linkuri accesibilitate

NATO: Moscova a trimis 30 de mii de militari și armament modern în Belarus


Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg la Bruxelles, 12 ianuarie, 2022
Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg la Bruxelles, 12 ianuarie, 2022

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, susține că Moscova a trimis zilele trecute peste 30 de mii de militari și armament modern în Belarus, fiind vorba de „cel mai mare lot de echipament militar pe care Rusia l-a expediat într-o țară vecină de la încheierea Războiului Rece”.

Federația Rusă și Belarus au anunțat exerciții militare comune la sfârșitul acestei luni, pe fundalul creșterii îngrijorărilor privind concentrarea de trupe militare ruse la granițele cu Ucraina.

Rusia nu a făcut publică cifra contingentului militar pe care îl trimite în Belarus...

Rusia nu a făcut publică cifra contingentului militar pe care îl trimite în Belarus, însă ministrul Apărării, Serghei Șoigu, a declarat că numărul de soldați implicați este sub nivelul maxim agreat în 2011, la Viena, sub egida Organizației pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Potrivit regulilor cunoscute ca „Documentul de la Viena”, nivelul maxim permis este de 13.000 de soldați, 300 de tancuri, 500 de vehicule blindate și 3.500 de parașutiști. Dacă nivelul e depășit, Rusia este obligată să invite în zonă observatori OSCE.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG