Președintele României, Klaus Iohannis, i-a cerut președintelui ucrainean Volodimir Zelenski ca, pornind de la recunoașterea identității între limba română și așa-zisa „limbă moldovenească”, confirmată de partea ucraineană în luna aprilie 2021, Ucraina să recunoască oficial inexistența „limbii moldovenești”. Protecția identității lingvistice a etnicilor români din Ucraina, protejarea drepturilor minorității române în general, a fost unul din subiectele unei convorbirilor telefonice, purtată de cei doi lideri marți, relatează Digi 24.
De anul trecut, în Ucraina a intrat în vigoare noua lege a învățământului – adoptată în 2017 – care nu mai permite decât predarea în limba ucraineană, , în detrimentul sutelor de mii de copii vorbitori acasă de română, bulgară, maghiară sau poloneză.
### Vezi și... ### Igor Grosu: în lipsa unei majorități suficiente, PAS nu va încerca să modifice denumirea limbii oficiale din „moldovenească” în „română”Noua lege ucraineană a învățământului a fost o surpriză neplăcută pentru sprijinitorii străini ai Kievului și a stârnit de la început proteste în țările vecine, chiar și în unele, precum Polonia, care au fost fără rezerve de partea Ucrainei și împotriva Rusiei.
Destinată a limita folosirea limbii ruse, legea afectează direct și celelalte minorități, în primul rând românii și bulgarii, dar și polonezii sau maghiarii. Tocmai aceștia din urmă au protestat cel mai vehement, deși sunt mult mai puțin numeroși în Ucraina decât vorbitorii de română sau bulgară.
### Vezi și... ### „Obrazul subțire cu cheltuială se ține” sau cât se investește în limba română (Iraida Condrea/academician)Deja în Cernăuți și Herța, româna nu mai poate fi limbă regională. Administrația regională din Cernăuți le-a cerut celor din Herța, Hliboca și Noua Suliță să anuleze deciziile trecute prin care limba română obținuse statut de limbă regională și putea fi folosită, alături de ucraineană, în unitățile administrative locale. Legea care permitea asta fusese promulgată în 2012 de mult hulitul azi fost președinte pro-rus Viktor Ianukovici, cel gonit de revolta de pe Maidan în 2014. Legea prevedea stabilirea utilizării oficiale a limbilor regionale în activitatea autorităților publice locale în teritoriile unde trăiesc peste 10% din vorbitorii acelor limbi.