Întrebată dacă vede o problemă în faptul că R. Moldova este prinsă între Ucraina, care se vrea în NATO, și România, care este deja aliată, prim-ministra Estoniei a răspuns că nu și dat exemplul țării sale, care a renunțat la neutralitate.
„Pentru noi, a fost foarte clar. Ne-am pierdut libertatea și independența pentru că am încercat să fim neutri în anii 1940 și, prin urmare, am decis în 1991 că nu vom mai fi niciodată singuri, că nu vom fi niciodată fără aliați și fără prieteni. Asta înseamnă să nu fim neutri”, a explicat Kaja Kallas.
Ea a subliniat, însă, că decizia de a se alătura Alianței Nord-Atlantice îi aparține doar Republicii Moldova.
„R. Moldova, cred, merge mână în mână cu Ucraina, pentru că e chiar la mijloc. Dar este decizia R. Moldova, desigur. Este decizia țărilor dacă doresc sau nu să devină membre NATO. Nu este la latitudinea NATO să decidă acest lucru”, a precizat prim-ministra Estoniei.
Your browser doesn’t support HTML5
Chiar dacă este neutră din punct de vedere constituțional, R. Moldova va participa la summit-ul NATO de la Vilnius din 11-12 iulie. Colaborarea acesteia cu aliații s-a intensificat mai ales după războiul pornit de Rusia în Ucraina.
- Te-ar putea interesa și: Mircea Geoană despre neutralitatea R. Moldova: A fi în zona gri este o invitație la instabilitate și agresiune
Ucraina speră să primească la acest summit, așa cum a spus președintele Volodimir Zelenski, o invitație de a adera la alianță după război. În interviul pentru Europa Liberă, Kaja Kallas a spus că este important să se convină asupra „pașilor practici” cu privire la aderarea Ucrainei la NATO, după încheierea conflictului cu Rusia, să existe o „cale clară” în acest sens.
### Vezi și... ### Zelenski speră la continuarea „cooperării fructuoase” cu NATO după prelungirea mandatului lui Stoltenberg„Ucraina și R. Moldova sunt privite împreună”
Prim-ministra estoniană a mai spus în interviul oferit Europei Libere că, la nivel european, R. Moldova și Ucraina sunt considerate două state care merg împreună.
„Adică, atunci când am discutat despre statutul de candidat pentru Ucraina, i s-a dat și Moldovei, pentru că merg împreună, având în vedere că este o țară mică, se află la mijloc”, a adăugat Kallas.
Ucraina și R. Moldova au primit împreună statutul de țară candidată la aderare la Uniunea Europeană în iunie 2022, într-un timp record, după războiul pornit de Rusia în Ucraina.
Autoritățile din cele două state speră să deschidă negocierile de aderare la sfârșitul acestui an, scopul final anunțat de Chișinău fiind aderarea R. Moldova până în 2030.
### Vezi și... ### Ursula von der Leyen cere măsuri rapide pentru a aduce R. Moldova și Ucraina în UE