Primarii vor să scape de presiunile partidelor la putere

Peisaj urban în Cahul, noiembrie 2020

În ajunul campaniei electorale, Congresul Autorităților Locale din Moldova, care reprezintă interesele primăriile din țară, îndemna concurenții electorali să facă o prioritate din cooperarea cu primarii din țară. De ani de zile, edilii cer o descentralizare administrativă veritabilă, mai multă autonomie și mai ales transparență în împărțirea banilor publici. Dar care sunt așteptările primarilor de la noua majoritate parlamentară?

Your browser doesn’t support HTML5

Primarii vor să scape de presiunile partidelor la putere

Observatorii internaționali care au monitorizat campania electorală au semnalat „o mulțime de cazuri de presiuni exercitate asupra primarilor din țară”. Europarlamentarul David McAllister a atras atenția că mai mulți edili locali au fost denunțați la CNA fără a fi prezentate probe. Oficialul european a îndemnat guvernarea, în special noua majoritate din Parlament, să coopereze cu autoritățile locale în baza unor principii transparente, bazate pe egalitate.

### Vezi și... ### Primarii acuză Autoritatea Națională de Integritate de presiuni politice

Primarul din Filipeni, Leova, Tudor Camerzan, ales din partea PLDM, spune că în campania electorală, deputați socialiști au depus mai multe interpelări la poliție, procuratură și CNA, încercând să-i incrimineze, fără temei, nereguli în cheltuirea banilor publici. Edilul spune că poate proba nevinovăția sa deoarece a fost verificat de Inspecția financiară. El crede că autorii plângerilor au încercat să îl intimideze în speranța că astfel îi vor descuraja pe mai mulți primarii de bună credință:

„Trebuie să faci o muncă enormă ca să pregătești toate actele, să faci copii la toate contractele, procesele verbale. Unele lucruri pe care trebuia să le fac pentru sat, unele activități, le-am amânat sau chiar a trecut termenul și nu le-am putut face, nu m-am putut concentra pe lucruri reale care ar trebui făcute. Este dificil să lucrezi în asemenea condiții, când azi îți vine poliția, mâine vine CNA-ul, în altă zi ești chemat la procuratură, să dai explicații. Orice minut este prețios în special în administrația publică, când în sat sunt atâtea de făcut. Mai sunt proiecte în care trebuie să raportezi, să depui acte, să faci niște modificări”

Aștept acea descentralizare, acea reformă administrative pe care toți ne-au promis-o

Tudor Camerzan mai spune că de-a lungul anilor, politicienii de la vârful puterii, indiferent de formațiunea din care au făcut parte, nu si-au ascuns dorința de a controla primarii din țară. Pe termen scurt, într-adevăr, reușeau să-i supună pe unii edili, dar în cele din urmă de fapt luptau cu cetățenii. Primarul de Filipeni, Leova, speră că noua guvernare nu va repeta greșelile predecesorilor: „În calitate de primar, chiar aștept acea descentralizare, acea reformă administrative pe care toți ne-au promis-o. Sperăm că va fi bine și vom avea o colaborare indiferent de culoarea politică a primarilor. Până la urmă, nu contează ce culoare politică are primarul, toți lucrăm în folosul comunităților pe care le conducem. Primarul e de la un partid sau altul, dar votanți există în toate localitățile și nu sunt vinovați primarii că fac parte dintr-un partid anume.”

Un recent raport al centrului analitic Expert Grup a descoperit o relație clară între partidele care formau majoritatea la momentul adoptării bugetului de stat și primăriile care au primit bani de la centru. Astfel, pentru localitățile cu primari afiliați partidele guvernării au fost stabilite transferuri cu peste 40 la sută mai mari decât celor cu primari din alte formațiuni.

Nina Cereteu, primăriță în Drochia

Nina Cereteu, vicepreședinta CALM și primar din Drochia, aleasă pe listele partidului lui Renato Usatîi, spune că asemenea practici forțează mulți primari din teritoriu, în special pe cei buni, să nu mai vrea să candideze pentru un nou mandat:

„Sperăm ca măcar în ce privește presiunile și intimidările asupra primarilor din opoziție, acestea să nu continue. Riscul e ca la următoarele alegeri locale tot mai puțin oameni competenți să participe. Noi avem oameni foarte buni, cu multe mandate, care au experiență bună, dar care din păcate cedează și nu mai vor să participe în alegeri. Într-un final, noi rămânem doar cu nervii pierduți, cu sănătatea pierdută, dosare de toate categoriile: începând de la contencios până la penal. E vorba de bani, alergătură pe drumuri, iar lor, politicienilor, într-un final nu le pasă.”

### Vezi și... ### Virgiliu Pâslariuc: „Banii vor lucra pentru cetățeni”. Despre prioritățile PAS

Într-un recent interviu pentru Europa Liberă, deputatul PAS Virgil Pîslariuc a precizat că formațiunea din care face parte și-a propus să realizeze o reformă teritorială „de calitate”. Ținta prioritară sunt APL-urile de gradul doi, adică a consiliilor raionale care, potrivit lui Pîslariuc, sunt „consumatoarea de fonduri” și „structurate pe sistem politic”.