Consiliul Municipal Chișinău a aprobat bugetul în lectură finală

Proiectul bugetului mun. Chișinău a fost aprobat în aceeași zi în ambele lecturi.

Consiliul Municipal Chișinău (CMC) a aprobat, în prima, apoi în a doua lectură, proiectul bugetului pentru anul 2024, cu o întârziere de 7 luni. Documentul a fost votat, în lectura a doua de 37 de consilieri.

Spre deosebire de lectura întâi, când proiectul de buget a fost votat în unanimitate, în lectura a doua, „pentru” s-au pronunțat 37 de aleși locali. Practic toate amendamentele înaintate de fracțiunea PAS au fost susținute, nu și cele ale fracțiunii PSRM. În semn de protest, consilierii socialiști s-au abținut de la vot, transmite IPN.

Înaintea votului în prima lectură, după discuții cu primarul Ion Ceban, consilierii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au anunțat că au reușit să obțină „majoritatea solicitărilor financiare”, ceea ce a „deblocat situația”.

Documentul prevede venituri de peste 7,7 miliarde de lei, cu transferuri de la bugetul de stat în mărime de aproape 4 miliarde de lei. Cheltuielile sunt estimate la 8,3 miliarde de lei, iar deficitul bugetar depășește 647 de milioane de lei.

Votul survine după o încercare eșuată a primarului Ion Ceban de a convoca, tot marți, 30 iulie, o ședință a Consiliului la care să supună în mod repetat proiectul bugetului pe care consilierii l-au respins în ședința din 24 iulie.

Marea majoritate a consilierilor, inclusiv cei de la Mișcarea Alternativa Națională a primarului Ion Ceban, nu s-a prezentat la ședința anunțată pentru orele amiezii.

Au urmat discuții între Ceban și consilierii PAS, după care primarul a anunțat că este dispus să accepte „majoritatea propunerilor” înaintate de consilierii PAS pentru proiectul bugetului municipal 2024.

„Am spus de la bun început că sunt gata să discut cu fiecare fracțiune pentru a continua proiectele pentru oameni (...), Mă interesează în primul rând interesele cetățenilor și a locuitorilor capitalei”, a scris primarul într-o postare pe rețele.

Înaintea ședinței eșuate, fracțiunea PAS, care are 20 de consilieri, a transmis că l-a invitat pe primarul Ceban la dezbateri asupra proiectului de buget. Consilierii PAS au spus că ar fi votat bugetul dacă acesta ar fi inclus finanțarea grupelor cu program prelungit și a asistenților personali. Potrivit fracțiunii PAS, primarul a refuzat orice dialog, motiv pentru care consilierii nu s-au prezentat la ședință.

Acum o săptămână, consilierii PAS au anunțat că vor vota bugetul dacă administrația va ține cont de opt cereri ale fracțiunii, printre care excluderea din proiect a accesării de noi credite și a vânzărilor de terenuri.

Anterior, și consilierii de la Partidul Socialiștilor (PSRM) au criticat proiectul de buget pentru micșorarea unor plăți de ordin social, cum ar fi compensațiile pentru energie termică. Săptămâna trecută, consilierul PSRM, Dinari Cojocaru, a spus că socialiștii vor vota bugetul doar dacă acesta va fi unul „pentru oameni”, și nu un „buget electoral”, care include sume pentru concerte și reparații cosmetice ale bulevardelor principale din Chișinău.

Noi critici la adresa proiectului inițial al bugetului, propus de primărie

Proiectul inițial al bugetului municipal a fost criticat și de Natalia Parasca, consiliera Partidului Renaștere, afiliat oligarhului fugar Ilan Șor. Ea a scris pe rețele că a boicotat ședința CMC pentru că bugetul ar conține o „componentă de corupție”, nespecificată.

Ea a mai spus că bugetul propus de primărie ar urmări interesele personale ale unor oficiali municipali și a „persoanelor elective”, o trimitere la declarațiile lui Ion Ceban despre faptul că încă s-ar putea răzgândi în legătură cu decizia de a nu candida la alegerile prezidențiale din toamnă.

Discursul Nataliei Parasca s-a schimbat radical de la ședința CMC de săptămâna trecută, când consilierii de la „Renaștere” au votat pentru buget. După ședință, Parasca i-a criticat pe consilierii PAS și PSRM care nu au votat, sugerând că aceștia ar sabota planurile lui Ceban.

Prima tentativă de a aproba bugetul a avut loc la ședința CMC din 23 iulie (care a continuat pe 24 iulie). Proiectul nu a acumulat numărul necesar de voturi, fiind susținut de numai 24 de consilieri de la MAN, PCRM, Partidul Nostru și Renaștere. Consilierii PAS și PSRM s-au abținut, iar consilierul Platformei DA a votat împotrivă.

Chișinăul rămâne fără buget de aproximativ opt luni. Conform legislației, bugetul trebuia să fie aprobat până pe 10 decembrie, dar administrația capitalei a prezentat proiectul spre consultări abia în iunie.

În lipsa unui buget municipal pentru 2024, capitala funcționează conform prevederilor unui buget provizoriu, bazat pe prevederile celui din 2023, dar nu poate lansa proiecte noi.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te