Primii străini părăsesc Fâșia Gaza. Un reprezentant al Chișinăului îi așteaptă pe cetățenii moldoveni în Egipt

Ambulanțe la punctul de trecere a frontierei Rafah, între Fâșia Gaza și Egipt, 1 noiembrie 2023.

Ministerul de externe de la Chișinău (MAIE) a anunțat că „interacționează” cu autoritățile egiptene pentru asigurarea evacuării în siguranță a cetățenilor moldoveni din Fâșia Gaza.

Un funcționar consular al Republicii Moldova se află în Egipt pentru a oferi asistența necesară cetățenilor moldoveni la traversarea punctului de trecere, inclusiv eliberarea actelor de călătorie provizorie, a declarat MAIE.

Autoritățile spun că au transmis părților implicate listele necesare pentru evacuare.

„Niciun cetățean moldovean din listele misiunii noastre diplomatice nu este rănit”, se precizează în comunicatul externelor.

Ministrul moldovean de externe, Nicu Popescu, declara pe 27 octombrie că aproximativ 50 de cetățeni moldoveni sunt blocați în Fâșia Gaza și că aceștia sunt în legătură permanentă cu ambasada Moldovei la Tel-Aviv.

Egiptul a aprobat ieșirea unui număr limitat de cetățeni străini și persoane grav rănite din Gaza, prin punctul de trecere Rafah, în timp ce forțele israeliene își continuă ofensiva împotriva militanților Hamas în enclava palestiniană asediată.

### Vezi și... ### În esență... | Ambasadorul R. Moldova la Tel Aviv: eforturi ca evacuarea moldovenilor din Gaza „să fie posibilă”

Un oficial occidental, citat de Reuters, a declarat miercuri că Israelul și Egiptul au convenit asupra unei liste de persoane cu pașapoarte străine care pot părăsi Gaza prin punctul de trecere Rafah, iar ambasadele relevante au fost informate în prealabil.

Ministerul moldovean de externe a precizat că, potrivit informațiilor oficiale, în prezent, în Fâșia Gaza se află peste 7.000 de cetățeni străini, iar evacuarea acestora se va desfășura gradual.

Mai mulți cetățeni străini și persoane grav rănite urmează să părăsească miercuri Fâșia Gaza, în baza unui acord mediat de Qatar, pentru prima dată de la începutul războiului dintre Israel și gruparea Hamas, transmite Reuters.

Oficiali egipteni au declarat pentru AFP că primele ambulanțe care transportau palestinieni răniți din Gaza devastată de război au intrat deja în Egipt prin punctul de trecere Rafah.

Crește numărul victimelor în Fâșia Gaza

Acordul, încheiat între Egipt, Israel și gruparea Hamas, a urmat unei alte zile de vărsări de sânge în Gaza, în care un atac aerian israelian a ucis aproximativ 50 de persoane într-o tabără de refugiați, potrivit oficialilor palestinieni din domeniul sănătății. Israelul a declarat că atacul a ucis un comandant de rang înalt al Hamas și alți combatanți.

Comunicațiile și serviciile de internet au fost din nou complet întrerupte miercuri în Gaza, a anunțat furnizorul de telecomunicații Paltel.

Israelul și-a trimis forțele în Gaza după săptămâni de bombardamente aeriene și de artilerie, ca represalii la un atac mortal al grupării Hamas, care controlează Gaza, asupra sudului Israelului la 7 octombrie.

### Vezi și... ### Agenție ONU: Încetarea focului, chestiune de viață și de moarte pentru milioane de palestinieni

Israelul a promis să elimine Hamas, dar numărul morților în rândul civililor din Gaza și condițiile umanitare catastrofale au provocat o mare îngrijorare în întreaga lume. Rezervele de alimente, combustibil, apă potabilă și medicamente sunt insuficiente.

Atacul militanților Hamas, din 7 octombrie, asupra sudului Israelului a ucis aproximativ 300 de soldați și circa 1.100 de civili, potrivit cifrelor israeliene.

Loviturile israeliene asupra Fâșiei Gaza au provocat moartea a peste 8.700 de palestinieni, inclusiv mai mult de 3.600 de copii, de la începutul ostilităților, potrivit ministerului sănătății din Gaza.