Ministerul israelian al Muncii și Locuințelor a anunțat că va trimite săptămâna viitoare o delegație la Chișinău ca să recruteze aproximativ 1200 de moldoveni pentru sectorul construcțiilor. Potrivit unui comunicat de presă, ei ar urma să fie testați pentru diferite meserii (fierari, tâmplari, vopsitori etc), iar cei care vor „trece” vor fi duși în Israel „în lunile următoare”.
În comunicat se spune că ar putea urma și alte „runde de selecție” în țări ca Moldova și China.
Potrivit agenției Reuters, inactivitatea din sectorul israelian al construcțiilor costă economia israeliană cam 37 de milioane de dolari pe zi.
Conflictul din Gaza, declanșat de atacul terorist Hamas împotriva Israelului, din 7 octombrie, a avut ca efect și o criză a forței de muncă: sute de mii de angajați israelieni au fost chemați sub arme ca rezerviști.
Muncitorii palestinieni, predominanți în muncile necalificate, nu au mai putut ieși din Gaza bombardată, iar cei din Cisiordania au ieșit în număr mai mic decât în vremuri normale.
Guvernul israelian a decis la 27 octombrie să mărească de îndată „cota” pentru muncitorii străini din construcții, de la 42.000 la 65.000, și să le prelungească viza celor aflați deja în țară.
Evenimentele dramatice de la 7 octombrie și replica israeliană în Gaza au agravat o criză a forței de muncă mai veche, mai ales în construcții, acutizată inclusiv de invadarea de către Rusia a Ucrainei, țară de unde Israelul recruta muncitori.
Alt motiv de suprasolicitare pentru sectorul construcțiilor a fost continuarea, cu binecuvântarea guvernelor de dreapta, a ridicării de case noi în așezările evreiești din Cisiordania, în ciuda criticilor internaționale.
În mai, Israelul a convenit cu India să aducă aproximativ 10.000 de muncitori, mai ales în construcții, dar și pentru îngrijirea persoanelor în vârstă – domenii unde sunt prezenți în număr mare și moldovenii.
Angajarea moldovenilor în Israel are tradiție și face obiectul unui acord bilateral, semnat în 2012 și cu valabilitatea prelungită periodic. Noua prelungire, cu cinci ani, a fost aprobată de guvernul Recean chiar la 1 noiembrie, la câteva zile după ce israelienii anunțau că vor să-și intensifice efortul de a găsi forță de muncă în exterior.
Potrivit guvernului de la Chișinău, în baza lui au fost angajați în Israel în 2022 aproape 4000 de cetățeni moldoveni. De la semnarea acordului în urmă cu peste un deceniu, cifra a fost de 17.000.