Linkuri accesibilitate

Moldovenii din Fâșia Gaza vor fi evacuați prin Egipt. MAEIE: „Majoritatea cetățenilor noștri deja sunt în sudul Gazei”


Palestinieni cu dublă cetățenie se adună în fața punctului de trecere a frontierei Rafah cu Egiptul, în sudul Fâșiei Gaza, 16 octombrie 2023.
Palestinieni cu dublă cetățenie se adună în fața punctului de trecere a frontierei Rafah cu Egiptul, în sudul Fâșiei Gaza, 16 octombrie 2023.

Cetățenii R. Moldova blocați în Fâșia Gaza se vor evacua spre Egipt, prin punctul de trecere Rafah, din sudul enclavei, anunță Ministerul de Externe de la Chișinău, spunând că „aceasta este singura opțiune de evacuare”.

Luni, 16 octombrie, postul BBC a scris că o mulțime de persoane care doresc să părăsească Fâșia Gaza s-a adunat la punctul de trecere a frontierei Rafah cu Egiptul. Tot luni au început să apară informații potrivit cărora acesta s-ar putea deschide temporar.

Autoritățile de la Chișinău spuneau, la sfârșitul săptămânii trecute, că poartă discuții cu Egiptul pentru a facilita evacuarea moldovenilor care au rămas blocați în Fâșia Gaza.

Aceasta este singura opțiune de evacuare. Alta, pur și simplu, nu există. Majoritatea cetățenilor noștri sunt deja în sudul Gazei”, a spus Europei Libere consilierul ministrului de Externe, Igor Zaharov.

El a mai precizat că ministerul se așteaptă la o evacuare „foarte agitată și haotică”.

„Așteptăm mesajele oficiale din partea Egiptului care să confirme deschiderea frontierei, pentru a putea comunica cetățenilor moldoveni să se deplaseze în siguranță către punctul de trecere”, a spus Zaharov.

Potrivit lui, la punctul de trecere, moldovenii vor fi întâmpinați de funcționarul consular al Ministerului de Externe, care le va elibera titlurile de călătorie persoanelor care nu au pașapoarte și va facilita tranzitul lor către Cairo și, ulterior, către R. Moldova.

De la începutul atacului grupării islamice palestiniene Hamas asupra Israelului, în R. Moldova au revenit peste 500 de moldoveni, anunță Guvernul R. Moldova.

În Israel sunt înregistrați oficial circa 13.000 de cetățeni moldoveni, între 100 și 120 se află în Fâșia Gaza. Ministerul de Externe declara pe 11 octombrie că poartă discuții cu operatorii aerieni pentru a vedea dacă este posibil să fie suplinite cursele către și dinspre Tel Aviv.

În același timp, oligarhul fugar Ilan Șor s-a angajat să evacueze moldoveni din Israel cu zboruri charter.

Pe 11 octombrie, autoritățile au anunțat că un cetățean moldovean în vârstă de 35 de ani a murit în timpul atacului terorist din Fâșia Gaza. Bărbatul activa în apropierea zonei de conflict. Aceasta este prima victimă a războiului din Israel printre cetățenii R. Moldova care locuiesc sau muncesc acolo.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG