În seara zilei de 12 octombrie câteva persoane au publicat pe rețelele de socializare imagini video de pe aeroportul Ben Gurion, din Tel Aviv, în care acuzau autoritățile moldovene că nu permit avionului lor să aterizeze pe Aeroportul Internațional Chișinău.
„Am multe dezacorduri fundamentale cu actuala guvernare de la Chișinău, dar cred că orice conflict intern poate aștepta atâta timp cât există un risc pentru concetățenii noștri”, a scris pe Telegram oligarhul Ilan Șor, care anunțase anterior că vrea să organizeze câteva curse pentru evacuarea moldovenilor din statul Israel, aflat în război cu gruparea Hamas.
Oligarhul care se ascunde de justiția moldoveană în Israel a fost imediat citat de televiziunile și site-urile care-i aparțin în R. Moldova. Știrile publicate de aceste surse media conțineau doar acele secvențe video și postarea lui Șor, nu însă și poziția unor instituții responsabile de gestionarea traficului aerian.
La scurt timp, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a anunțat că ambasadorul R. Moldova în Israel a discutat cu reprezentanții aeroportului Ben Gurion și că nu există niciun impediment din partea autorităților moldovene: „Sunt falsuri și speculații”.
MAEIE a fost informat că aeroportul din Tel Aviv este aglomerat și din acest motiv mai multe curse vor decola cu întârziere, „inclusiv cea menționată de cetățeanul sancționat internațional, Ilan Șor”.
Din informațiile de pe site-ul aeroportului din Tel-Aviv, putem vedea că Ilan Șor a contractat compania Ayit Aviation, înființată în Israel, în 1985. Portalul de date guvernamentale din Israel arată că această companie are în proprietate trei avioane Embraer ERJ-145 și este specializată în zboruri charter.
Acuzațiile oligarhului au fost respinse și de Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) din R. Moldova, care susține că nu a împiedicat aterizarea avionului Ayit Aviation.
- Te-ar putea interesa și: Guvernul caută căi pentru evacuarea moldovenilor din Fâșia Gaza
Pe 13 octombrie MAEIE a venit cu încă o precizare. Potrivit ministerului, dosarul complet de autorizație pentru compania aeriană din Israel a fost depus la ora 18:30, iar AAC a promis că va analiza solicitarea în regim de urgență, „cu toate că termenul obișnuit de procesare este de până la 48 de ore”.
MAEIE spune că autorizația a fost emisă în mai puțin de cinci ore și că este „absolut cinic și fără suflet să încerci să obții câștiguri politice prin exploatarea tragediei unor oameni nevinovați, mai ales că aceste câștiguri le faci din banii furați de la cetățenii Republicii Moldova”.
De pe 7 octombrie, când Israelul a fost atacat de Hamas, și până în prezent, la Chișinău au venit cu rutele regulate de la Tel Aviv 516 cetățeni moldoveni, iar alți 253 au plecat spre Tel Aviv.