Linkuri accesibilitate

Cum se întorc acasă moldovenii din Israel


Pasagerii se uită la orarul zborurilor din aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv după atacul Hamas asupra Israelului.
Pasagerii se uită la orarul zborurilor din aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv după atacul Hamas asupra Israelului.

Între 7 și 9 octombrie, peste 300 de persoane au sosit în R. Moldova din Israel, dintre care 75 cu pașapoarte moldovenești. Biletele la cursele directe spre Chișinău pentru următoarele zile au fost epuizate, iar moldovenii caută și alte modalități de a părăsi Israelul, aflat în stare de război.

Până la sfârșitul zilei de 10 octombrie, pe Aeroportul Internațional Chișinău urmează să mai aterizeze un avion cu pasageri din Israel, iar până pe 13 octombrie vor mai fi încă patru curse directe Tel Aviv – Chișinău.

Doar două companii aeriene efectuează zboruri directe din Israel spre R. Moldova, patru zile pe săptămână. Potrivit informațiilor de pe site-urile HiSky și FlyOne, toate biletele pentru zilele de 10, 11 și 12 octombrie au fost deja vândute. Pe 10 octombrie, în decurs de câteva ore, prețul biletelor a crescut de la 500 de dolari până la 600-700 de dolari într-o direcție.

Poliția de Frontieră a spus Europei Libere că, de la declanșarea războiului, din Israel în R. Moldova au sosit peste 300 de persoane, dintre care 75 sunt cetățeni ai R. Moldova.

Numărul moldovenilor care se întorc acasă din Israel ar putea fi mai mare, deoarece unele companii zboară din Tel Aviv spre Erevan și apoi, la Chișinău. De asemenea, sunt moldoveni care iau cursele companiilor românești până la Iași sau până la București.

Moldovenii aflați în Israel discută pe rețelele de socializare cum să ajungă mai rapid la Chișinău și se plâng că biletele s-au scumpit, ajungând până la 700 de dolari într-o direcție.

„Dragi cetățeni, cine știe sigur dacă sunt zboruri spre Chișinău?”, întreabă o moldoveancă în grupul „Moldovenii în Israel” de pe Facebook.

În comentarii, utilizatorii spun că unele companii anulează zborurile, iar alții le recomandă celor care întreabă să contacteze Ministerul de Externe și Ambasada R. Moldova din Israel sau să zboare la Iași și București.

Maria Cobîleațkaia și soțul ei, Dumitru Focșa, care au rămas blocați în orașul Așkelon (la 12 km distanță de la Fâșia Gaza) au spus Europei Libere că au cumpărat bilete spre Iași pentru 10 octombrie, dar nu sunt siguri că zborul nu va fi anulat.

Sunt și moldoveni care, invers, au nevoie să meargă în Israel și cer sfaturi de la cei aflați acolo: „Îmi poate spune cineva care este situația? Se poate intra în țară? Pentru că la TV văd doar informații care induc panică”.

„Nu merită să veniți. E război aici și va dura prea mult timp. Și avioanele nu prea zboară”, răspunde o moldoveancă stabilită în Israel de peste 20 de ani.

Pe 10 octombrie, la Ministerul de Externe a avut loc o ședință a celulei de criză. Reprezentanții ministerului au spus că au primit peste 300 de solicitări de informații cu privire la zborurile comerciale și situația din Israel.

Ministerul discută cu operatorii aerieni pentru a vedea dacă este posibil să fie suplinite cursele către și dinspre Tel Aviv.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG