Linkuri accesibilitate

Mărturiile unei moldovence care a rămas blocată în Israel: „O rachetă a căzut aproape de noi”


Urmări ale bombardamentelor orașului Așkelon. Imagine surprinsă de la balconul clădirii unde locuiește o familie de moldoveni.
Urmări ale bombardamentelor orașului Așkelon. Imagine surprinsă de la balconul clădirii unde locuiește o familie de moldoveni.

Printre victimele războiului din Israel nu sunt cetățeni ai R. Moldova, iar autoritățile moldovene nu organizează acțiuni de evacuare. Moldovenii care vor să se întoarcă acasă pot lua cursele regulate spre Chișinău sau București, Aeroportul internațional „Ben Gurion” fiind deschis.

Maria Cobîleațkaia și soțul ei, Dumitru Focșa, membru al echipei paraolimpice a R. Moldova la tenis de câmp, au plecat în vacanță în Israel, la sfârșitul lunii septembrie, și urmau să se întoarcă acasă exact în ziua în care Hamas a atacat Israelul.

Cuplul a petrecut două săptămâni de vacanță la rudele din orașul Așkelon, aflat la 12 kilometri de Fâșia Gaza, și avea programat zborul spre Chișinău pentru sâmbătă seara. Dimineață, pe la ora 06:00, au început bombardamentele și s-au ascuns cu toții în camera securizată a blocului.

„Sâmbătă, sirenele au sunat fără oprire. Când s-au mai oprit, am telefonat la Ambasada R. Moldova în Israel și am întrebat cum să procedăm ca să ajungem la Tel-Aviv. Ni s-a spus că toate zborurile sunt anulate și că ar fi bine să nu ieșim din casă. Apoi, am mai citit știri că s-au infiltrat teroriști în oraș și am înțeles că situația a ieșit de sub control”, a povestit Europei Libere moldoveanca.

Femeia încearcă acum să cumpere alte bilete de avion spre Chișinău. Ea și soțul ei, utilizator de scaun rulant, speră să ajungă la aeroportul din Tel-Aviv cu mașina cumnatului, stabilit de 13 ani în Israel, împreună cu familia.

„Duminică, a fost o situație când a fost bombardat orașul, însă sirena nu a funcționat și nu am reușit să ne ascundem. Am filmat cadre cu rachetele care zboară deasupra noastră. Una a căzut aproape de noi, într-o casă cu două nivele. O doamnă de 50 de ani era în stare de șoc și un copil a fost rănit. Ziua, s-au redeschis magazinele, iar pe străzi sunt deja soldați israelieni și ne simțim mai în siguranță”, a mai spus Maria.

Și alți moldoveni din Israel vorbesc în grupurile de pe Facebook despre cum ar putea să plece acasă și postează imagini din orașele supuse bombardamentelor.

„Ambasada R. Moldova în Israel activează în regim de alertă 24/7”, a dat asigurări, într-un briefing online, ambasadorul R. Moldova în Israel, Alex Roitman.

Potrivit lui, toți cei care intenționează să revină în R. Moldova au această posibilitate: aeroportul este deschis și funcționează în regim normal, sunt zboruri regulate și biletele pot fi procurate online.

„Da, unele companii aeriene și-au sistat zborurile în Israel, ca de exemplu Wizzair sau Fly One, dar, totodată, cursele Hisky și Tarom spre Chișinău și spre București sunt disponibile. Deci, cetățenii care se află în Israel – fie că au fost în vacanță, fie că au fost la rude, fie că au fost în pelerinaj – pot pleca acasă când doresc. În ceea ce privește muncitorii noștri aici, dacă aceștia vor să plece în R. Moldova, acum nu există niciun fel de limitări”, a precizat ambasadorul.

Cei care vor să plece, dar nu au acte, pot obține de la ambasadă un titlu de călătorie. De asemenea, au fost prelungite până pe 9 noiembrie vizele tuturor străinilor aflați legal în Israel, care expiră luna viitoare.

Cetățenii moldoveni care au întrebări pot apela la numerele de urgență ale ambasadei:

  • +972 527 789 772
  • +972 527 998 396

În Israel muncesc oficial circa 13.000 de cetățeni ai Republicii Moldova, dar cifra nu este exactă, deoarece sunt și mulți moldoveni cu cetățenie dublă. Autoritățile nu știu nici numărul moldovenilor care se află în Cisiordania, dar spun că în Fâșia Gaza sunt 100-120 de persoane.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG