Linkuri accesibilitate

R. Moldova a adoptat o declarație în susținerea Israelului


Parlamentul moldovean a adoptat o declarație în susținerea poporului Israelului și de condamnare a atacurilor teroriste Hamas
Parlamentul moldovean a adoptat o declarație în susținerea poporului Israelului și de condamnare a atacurilor teroriste Hamas

Parlamentul R. Moldova a adoptat, pe 19 octombrie, o declarație în susținerea poporului Israelului și de condamnare a atacurilor teroriste Hamas, la inițiativa deputaților din partidul de guvernare.

Deputații din Blocul comuniștilor și socialiștilor (BCS) au spus că vor susține propunerea celor din Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) doar dacă vor fi adăugate câteva pasaje despre „deschiderea dialogului și a coridoarelor de evacuare”.

Vice-președintele Parlamentului, socialistul Vlad Batrîncea, a spus că „războiul este condamnabil”, dar R. Moldova ar trebui „să cheme la pace” și declarația ar trebui să fie valabilă pentru toate părțile participante la conflict.

Deputatul PAS Radu Marian a răspuns că, în cazul dat, „nu avem părți, avem un stat independent, recunoscut de comunitatea internațională și o grupare teroristă”.

După o pauză, deputații PAS au susținut doar una din cele trei rectificări propuse de BCS, privind deschiderea coridoarelor de evacuare a populației din Fâșia Gaza. Deputații BCS au insistat, însă, ca acestea să fie votate împreună, și nu separat. Ulterior, fracțiunea PAS a respins toate amendamentele.

Textul declarației, prezentat de deputatul PAS, Oazu Nantoi, arată că Parlamentul:

  • constată că în ziua de 7 octombrie 2023 gruparea teroristă Hamas a întreprins un atac mișelesc și barbar asupra populației civile din Israel și împotriva statului Israel;
  • afirmă că R. Moldova se asociază cu toate statele lumii care și-au exprimat solidaritatea cu poporul Israelului;
  • constată că statul Israel are dreptul la legitimă apărare și, în primul rând, la apărarea propriilor cetățeni;
  • condamnă cu vehemență brutalitatea acțiunilor barbare comise de gruparea teroristă Hamas împotriva populației civile, atacuri masive cu rachete, masacrarea populației civile;
  • exprimă profundul regret că printre persoanele care și-au pierdut viața în urma acestui atac barbar se află și un cetățean al R. Moldova;
  • condamnă practicile barbare de luare a ostaticilor și cere eliberarea lor imediată și necondiționată.

La începutul ședinței, președintele Parlamentului, Igor Grosu a declarat că Moldova condamnă ferm atacurile Hamas și, la îndemnul lui, deputații au ținut un minut de reculegere.

Tot astăzi, șeful diplomației moldovene, Nicu Popescu, a discutat la telefon cu omologul său israelian, Eli Cohen, despre evacuarea în siguranță a civililor din Fâșia Gaza, inclusiv a 50 de cetățeni moldoveni.

Popescu i-a spus că Israelul are dreptul la autoapărare, în lumina atacurilor din partea grupării Hamas – declarată organizație teroristă în R. Moldova în 2019.

Din 7 octombrie până în prezent, peste 1.200 de cetățeni ai Republicii Moldova s-au întors acasă prin intermediul curselor aeriene regulate, iar 415 au plecat spre Tel-Aviv.

Oficial, în Israel sunt circa 13.000 de cetățeni moldoveni.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG