Controversata „lege anti-propagandă” adoptată în decembrie de parlament la inițiativa PD are o primă „victimă”: reunit luni în ședință la Chișinău, CCA a anunțat, în premieră, amendarea unei instituții de presă pentru nerespectarea prevederilor care exclud practic din transmisiunile TV emisiunile de știri rusești.
Your browser doesn’t support HTML5
50 de mii de lei, echivalentul a trei mii de dolari, este sancţiunea aplicată de CCA postului RTR Moldova al cărui co-fondator este compania de stat de televiziune din Rusia VGTRK.
RTR Moldova prelua știri de la postul-partener Rossia 1, le modifica nesemnificativ și le includea în propriul buletin, la rubrica de știri internaționale.
Autoritatea de reglementare a constatat în urma monitorizării că ştirile realizate de postul rus Rossia 1 constituie cel puţin o treime din buletinul postului moldovean. Majoritatea ştirilor preluate erau despre şi în favoarea Federaţiei Ruse vizând inclusiv politica internă şi externă promovată de Rusia.
Deşi noile prevederi legale nu interzic expres acest procedeu, membrii CCA au decis unanim că este o derogare de la norma legală.
Preşedintele CCA, Dragoş Vicol, a dezaprobat trucul la care a recurs postul pentru a ocoli legea anti-propagandă. Este o modalitate subversivă de a interpreta legea, a declarat Vicol:
„Trăiesc un profund sentiment de tristețe. Nu am niciun fel de satisfacţie atunci când urmăresc aceste reportaje clonă, aceste reportaje gemene. Regret că anumiţi radiodifuzori, şi mă refer în primul rând la RTR Moldova, au înțeles eronat, subversiv și au înțeles într-o manieră total deplasată să aplice prevederile legii cu privire la modificarea şi completarea Codului audiovizual. Cred că nimeni nu are îndoială că ştirile sunt realizate în Federaţia Rusă şi sunt puse pe post de RTR Moldova. Sunt oripilat, sunt siderat de ceea ce se întâmplă.”
„Nu înţeleg ce am încălcat” a fost replica directorului postului RTR Moldova, Evgheni Sergheev. El a explicat că nu retransmite, ci procură ştirile produse de Rossia 1 şi că acestea sunt remontate tehnic, iar ulterior incluse în buletinul autohton.
„Legea interzice retransmisia programelor informative şi analitice. Noi nu retransmitem programele. Noi cumpărăm produse media informative, în special ştiri externe. Suntem în drept să o facem. La fel procedăm şi în cazul filmelor, a serialelor. Dacă nu există o interpretare exactă a normei legale Parlamentul trebuie să vină cu clarificări. În cazul dat sunt interpretări subiective a membrilor CCA şi a radiodifuzorilor.”
Preşedintelui CCA, Dragoş Vicol, a ripostat: „Sunt ferm convins că Dvs. sunteţi un specialist foarte bun care înţelegeţi foarte bine, dar premeditat induceţi în eroare şi spuneţi că sunt nişte produse pe care, în baza unui anumit angajament financiar, comercial aveţi dreptul să le puneţi. Pentru mine nu există premisa că noi trebuie să interpretăm, noi suntem organ regulator care trebuie să aplicăm legea. Atunci când vocea nu diferă, când microfonul este de la Rossia 1 nu ştiu care ar fi argumentele Dvs. în favoarea aserţiunilor pe care le prezentaţi.”
Membra CCA Olga Barbălat, cea care a semnalat abaterea după ce s-a autosesizat pe acest caz, a explicat că mai multe posturi TV procură şi difuzează ştiri produse în exterior. Numai că, spre deosebire de RTR Moldova, fac trimitere la sursă şi folosesc doar secvenţe, nu ştiri preluate integral.
După schimbul de replici, membrii CCA au decis în unanimitate sancționarea postului RTR Moldova. Deși noile norme anti-propagandă prevăd o penalitate de 40 de mii de lei pentru prima abatere, reglementatorul a decis să aplice o amendă mai aspră de 50 de mii de lei întrucât încălcările ar fi grave. Postului RTR Moldova i s-a mai cerut să prezinte în cel mai scurt timp măsurile pe care le ia pentru a înlătura carențele și a fost atenționat că va fi monitorizat repetat.
Tertipul la care a recurs acest post TV pentru a ocoli prevederile anti-propagandă au fost semnalate în urmă cu două săptămâni de experții de la comunitatea WatchDog.
RTR Moldova este, potrivit sondajelor de opinie, a patra cea mai urmărită televiziune în Republica Moldova. Este primul post TV sancţionat, dar nu este limpede deocamdată dacă este singurul care încalcă noile prevederi legale. CCA a promis că va monitoriza mai mulţi radiodifuzori și distribuitori de programe.