Prin decizia autorităților (CSE), Moldovagaz este împrumutată cu peste 1 miliard de lei

Comisia pentru Situații Excepționale a decis că Energocom va acorda companiei Moldovagaz un împrumut de peste un miliard de lei (1.050 de milioane MDL) pentru a achita spre Gazprom consumul de gaze pentru septembrie și avansul pe octombrie.

Ministrul Infrastructurii Andrei Spînu a precizat într-o postare pe Telegram, că acest împrumut se face fără acordul prealabil al consiliilor de administrație sau al adunărilor generale ale celor două companii, iar Moldovagaz va garanta împrumutul cu sistemul de transport al gazelor, Moldovatransgaz, dacă datoria nu este plătită la data scadentă de 1 mai 2023, cu o dobândă de 21,5%, egală cu rata de bază a Băncii Naționale.

În acest fel, argumentează Spînu în postarea sa, guvernul vrea să garanteze securitatea energetică a țării, pentru că financiar cel puțin, Gazprom nu ar avea nici nu motiv să sisteze eventual livrarea de gaze spre R. Moldova.

Banii vor fi debursați joi, 20 octombrie, după semnarea acordurilor de împrumut și gajare a Moldovatransgaz, a mai precizat Spînu.

Directorul general al companiei Moldovagaz, Vadim Ceban a scris la rândul său pe Telegram că datorită împrumutului de peste un miliard de lei, „Moldovagaz va putea achita integral datoria actuală către (...) Gazprom, evitând în același timp să rămână fără numerar”.

La începutul lunii octombrie, Gazprom avertiza că va sista livrarea de gaze naturale către R. Moldova, „în cazul încălcării obligațiunii privind achitarea gazului până la 20 octombrie 2022”.

Moldovagaz este o companie pe acțiuni, în care Gazprom deține majoritatea de 50%, în timp ce R. Moldova este acționar minoritar, cu 33,5%.

De la 1 octombrie, Gazprom a redus livrările în R. Moldova cu 30%.

### Vezi și... ### Transnistria reduce consumul de gaze la Centrala de la Cuciurgan

Pe 17 octombrie, autoritățile separatiste de la Tiraspol anunțau , printr-un comunicat de presă, că Gazprom ar fi decis să limiteze livrările de gaze în regiunea transnistreană cu 30% în luna octombrie și cu 40% - în noiembrie, comparativ cu aceleași perioade din anii precedenți, creând un deficit de 36 și, respectiv, 55 de milioane de metri cubi de gaze.

În consecință, Tiraspolul a decis să reducă gazul livrat marilor întreprinderi din regiune, inclusiv centralei termoelectrice de la Cuciurgan, care asigură 60% din consumul de electricitate pe malul drept.

Cifra de 40% pentru noiembrie, cu care operează autoritățile separatiste, nu a fost confirmată oficial de Chișinău, dar a mărit și mai mult temerile că Gazprom ar putea sista total livrările de gaze spre R. Moldova.