Procuratura Anticorupție renunță la deschiderea unui dosar penal după anularea concursului la funcția de procuror general

Procuratura Anticorupție a anunțat că nu va iniția un dosar penal în legătură cu anularea concursului la funcția de procuror general.

Procuratura Anticorupție (PA) consideră că fosta membră a CSP, Olesea Vîrlan, a acționat cu rea-credință atunci când i-a acordat un punctaj mai mic candidatului la funcția de procuror general Ion Munteanu.

Într-un comunicat de presă difuzat pe 15 aprilie, Procuratura Anticorupție a precizat că pe numele Olesei Vîrlan a fost pornită o cauză contravențională, întrucât fapta nu poate fi calificată drept o infracțiune.

După o lună și jumate de verificări, Procuratura Anticorupție a anunțat că nu va iniția un dosar penal în legătură cu anularea concursului la funcția de procuror general. Totuși, în cadrul verificărilor s-a stabilit că Olesea Vîrlan ar fi acționat cu rea-credință „în interesul” fostului membru CSP, Andrei Roșca, care îi este „persoană apropiată”.

„El avea un interes de răzbunare împotriva lui Ion Munteanu, din motiv că nu i-a oferit acestuia funcția vacantă de adjunct al Procurorului General”, se arată în comunicatul Procuraturii Anticorupție.

Mai mult, Procuratura Anticorupție susține că, în toamna anului 2022, Andrei Roșca, fiind membru CSP, „a folosit situația de serviciu” și a promovat-o pe Vîrlan în funcția de adjunct interimar al procurorului-șef al Procuraturii Ialoveni.

Astfel, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a început împotriva Olesei Vîrlan o cauză contravențională pentru abuz de serviciu - faptă ce poate fi sancționată cu amendă de la 1500 la 4500 de lei, cu privarea dreptului de a deține o anumită funcție pe un termen de la 3 luni la un an. Ea a explicat că urmările prejudiciabile a acțiunilor Olesei Vîrlan au fost reparate prin anularea concursului.

În paralel, șefa Procuraturii Anticorupție a solicitat comisiei pre-vetting să o evalueze pe Olesea Vîrlan repetat. „Acțiunile Olesei Vîrlan au prejudiciat grav imaginea comisiei pre-vetting (...) deoarece procedura a dat eroare, or unul din membrii CSP evaluați ca fiind integru nu a dat dovadă de integritate și a încălcat anumite norme de etică”, se menționează în comunicatul Procuraturii Anticorupție.

De asemenea, instituția a comunicat că Vîrlan nu mai lucrează în procuratură din 19 martie.