Linkuri accesibilitate

Podcastul „În esență...” | Un concurs „ca o farsă”. Ce efecte provoacă desemnarea eșuată a procurorului general?


Membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) audiază unul din candidații la funcția de procuror general, 22 februarie 2024.
Membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) audiază unul din candidații la funcția de procuror general, 22 februarie 2024.

Jurista Mariana Kalughin, expertă anticorupție, spune în podcastul Europei Libere „În esență...” că eșuarea și anularea concursului pentru desemnarea unui nou procuror general completează lista mai multor astfel de concursuri compromise, doar că ultimul lasă percepția unei „farse prost jucate.” 

Un concurs „ca o farsă”. Ce efecte provoacă desemnarea eșuată a procurorului general?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:31:20 0:00

Invitata podcastului consideră că eșuarea concursului „lovește în toți, inclusiv în politic [...], în Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) și în candidați.”

Concursul pentru desemnarea procurorului general a fost anunțat la finele lunii octombrie 2023, iar în etapa finală a acestuia au ajuns patru candidați: Andrei Coca [jurist]; Igor Demciucin; Octavian Iachimovschi și Ion Munteanu [toți procurori].

Un CSP „decredibilizat totalmente”

Mariana Kalughin afirmă în podcast că anularea concursului a „decredibilizat totalmente” CSP, prejudiciind imaginea instituției.

„Va trebui mult timp pentru [ca CSP] să-și recapete încrederea publicului și, cel mai important, în fața celor care activează în sistemul procuraturii”, a remarcat invitata podcastului.

În rezultatul probei interviului, CSP l-a desemnat învingător, în baza punctajului acumulat, pe Octavian Iachimovschi, adjunctul procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție. Motivul pentru anularea concursului a servit „depunctarea” candidatului Ion Munteanu, procuror general interimar, de către membra CSP, Olesea Vîrlan. După concurs, ea a explicat într-o opinie publicată pe site-ul instituției că ar fi vorba despre niște „greșeli posibile” și, dacă nu ar fi fost acele erori, Ion Munteanu s-ar fi ales cu 8,5 puncte și nu cu 3,5. Potrivit calculelor, dacă ar fi fost notificat așa cum afirmă Olesea Vîrlan, Ion Munteanu ar fi ieșit învingător al concursului. Olesea Vîrlan și-a depus cererea de demisie la 4 martie.

În opinia expertei, CSP trebuia să evite, la finele anului trecut, prelungirea termenului pentru depunerea dosarelor candidaților și să se conducă de lege și de „regulamentul pe care tot el l-a adoptat”, însă pe care nu l-a respectat.

Termenul limită de înscriere în concurs a fost 22 noiembrie 2023, la acea dată în cursă fiind înregistrați doi candidați: avocatul Ilie Rotaru și procurorul Igor Demciucin. La 24 noiembrie, însă, componența precedentă a CSP a decis prelungirea concursului până la 29 decembrie, iar în prelungiri și-au depus dosarele alți patru candidați. Ulterior, doi candidați au fost excluși din concurs.

UE ar putea mustra R. Moldova „cu ușile închise”

Chișinăul s-a angajat în fața Bruxelles-ului să desemneze un procuror general până în luna martie. După eșuarea concursului acest lucru va întârzia, în cel mai bun caz, cu vreo jumătate de an. Întrebată dacă eșecul respectiv va afecta încrederea UE în felul în care se reformează justiția moldoveană, Mariana Kalughin a spus că cel mai probabil vor exista „unele remarci”, dar că „ele se vor face cu ușile închise.” Experta observă că unul din motivele pentru care R. Moldova s-a grăbit în organizarea concursului a fost existența „anumitor condiționalități externe”. Totuși, consideră Mariana Kalughin, Chișinăul este avantajat din punct de vedere politic în relația cu partenerii săi străini și de actuala conjunctură externă.

Autorul podcastului „În esență...”, Eugen Urușciuc, și invitata sa, jurista Mariana Kalughin, în redacția Europei Libere.
Autorul podcastului „În esență...”, Eugen Urușciuc, și invitata sa, jurista Mariana Kalughin, în redacția Europei Libere.

Alte chestiuni discutate în podcast:

  • Cât de logică e situația în care concursul pentru desemnarea procurorului general a fost inițiat de o componență a CSP și a fost continuat de o altă componență?
  • Cât de justificată a fost prelungirea concursului de la 24 noiembrie până la 29 decembrie 2023?
  • Despre amendamentul PAS din Parlament, votat în prima lectură și criticat de societatea civilă. Se poate întâmpla ca în cele din urmă procurorul general să fie desemnat, totuși, prin votul membrilor CSP și nu în baza punctajului?
  • Ce mecanisme aplică alte țări la desemnarea procurorilor generali?
  • Cât de viabil este scenariul, potrivit căruia membra CSP, Olesea Vîrlan [care și-a prezentat demisia la 4 martie], să fi fost determinată de terți pentru a-l depuncta pe candidatul Ion Munteanu?
  • Bătălia unor candidați după concurs. Ce probleme din procuratură a dezgolit episodul revocării de către CSP a adjunctului procurorului interimar, Igor Demciucin, în baza demersului lui Ion Munteanu?
  • Ce a determinat-o pe șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, să anunțe pornirea unui proces penal, inițiativă catalogată de CSP ca „o reacție excesivă.” Ce șanse sunt ca să fie deschis un dosar penal pe subiectul concursului anulat?
  • Despre legalitatea anulării concursului. Cum trebuia să procedeze CSP?
  • În ce lovește mai mult eșecul provocat de concursul anulat – în Comisia de pre-vetting sau în noul CSP?
  • Cât de mult poate fi afectată încrederea UE în felul în care se reformează justiția din R. Moldova urmare a acestui concurs?

Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube. Ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în fiecare zi de luni; „Dincolo de Știri”, în fiecare zi de vineri, și „Laboratorul Social” – în fiecare a doua marți, adică o dată la două săptămâni, și podcastul cu informații și analize la zi – „Pe agendă.”
  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG