Invitata podcastului consideră că eșuarea concursului „lovește în toți, inclusiv în politic [...], în Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) și în candidați.”
Un CSP „decredibilizat totalmente”
Mariana Kalughin afirmă în podcast că anularea concursului a „decredibilizat totalmente” CSP, prejudiciind imaginea instituției.
„Va trebui mult timp pentru [ca CSP] să-și recapete încrederea publicului și, cel mai important, în fața celor care activează în sistemul procuraturii”, a remarcat invitata podcastului.
În opinia expertei, CSP trebuia să evite, la finele anului trecut, prelungirea termenului pentru depunerea dosarelor candidaților și să se conducă de lege și de „regulamentul pe care tot el l-a adoptat”, însă pe care nu l-a respectat.
UE ar putea mustra R. Moldova „cu ușile închise”
Chișinăul s-a angajat în fața Bruxelles-ului să desemneze un procuror general până în luna martie. După eșuarea concursului acest lucru va întârzia, în cel mai bun caz, cu vreo jumătate de an. Întrebată dacă eșecul respectiv va afecta încrederea UE în felul în care se reformează justiția moldoveană, Mariana Kalughin a spus că cel mai probabil vor exista „unele remarci”, dar că „ele se vor face cu ușile închise.” Experta observă că unul din motivele pentru care R. Moldova s-a grăbit în organizarea concursului a fost existența „anumitor condiționalități externe”. Totuși, consideră Mariana Kalughin, Chișinăul este avantajat din punct de vedere politic în relația cu partenerii săi străini și de actuala conjunctură externă.
Alte chestiuni discutate în podcast:
- Cât de logică e situația în care concursul pentru desemnarea procurorului general a fost inițiat de o componență a CSP și a fost continuat de o altă componență?
- Cât de justificată a fost prelungirea concursului de la 24 noiembrie până la 29 decembrie 2023?
- Despre amendamentul PAS din Parlament, votat în prima lectură și criticat de societatea civilă. Se poate întâmpla ca în cele din urmă procurorul general să fie desemnat, totuși, prin votul membrilor CSP și nu în baza punctajului?
- Ce mecanisme aplică alte țări la desemnarea procurorilor generali?
- Cât de viabil este scenariul, potrivit căruia membra CSP, Olesea Vîrlan [care și-a prezentat demisia la 4 martie], să fi fost determinată de terți pentru a-l depuncta pe candidatul Ion Munteanu?
- Bătălia unor candidați după concurs. Ce probleme din procuratură a dezgolit episodul revocării de către CSP a adjunctului procurorului interimar, Igor Demciucin, în baza demersului lui Ion Munteanu?
- Ce a determinat-o pe șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, să anunțe pornirea unui proces penal, inițiativă catalogată de CSP ca „o reacție excesivă.” Ce șanse sunt ca să fie deschis un dosar penal pe subiectul concursului anulat?
- Despre legalitatea anulării concursului. Cum trebuia să procedeze CSP?
- În ce lovește mai mult eșecul provocat de concursul anulat – în Comisia de pre-vetting sau în noul CSP?
- Cât de mult poate fi afectată încrederea UE în felul în care se reformează justiția din R. Moldova urmare a acestui concurs?