Linkuri accesibilitate

„Neîncredere absolută”. Un adjunct al procurorului general interimar a fost demis


Igor Demciucin în holul Consiliului Superior al Procurorilor, 22 februarie 2024.
Igor Demciucin în holul Consiliului Superior al Procurorilor, 22 februarie 2024.

Igor Demciucin a fost revocat din funcția de adjunct al procurorului general interimar, la solicitarea șefului său, Ion Munteanu. Ultimul susține că Demciucin ar fi încălcat normele etice în timpul concursului pentru funcția de procuror general, la care ambii au participat.

Înaintându-și cererea la ședința Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) din 4 martie, Ion Munteanu a declarat că are o „neîncredere totală” față de adjunctul său, Igor Demciucin, după ce a privit interviul acestuia, din cadrul concursului pentru funcția de procuror general.

Atunci, pe 22 februarie, Demciucin a declarat recuzare pentru doi membri ai CSP: Dumitru Obadă și Aliona Nesterov. Referindu-se la Aliona Nesterov, candidatul a invocat, printre altele, că pe canalele de Telegram anonime circulă informația precum că relația dintre ea și Ion Munteanu „ar putea fi mai mult decât o simplă colaborare profesională”.

„Se atestă un atac fără precedent a unui procuror asupra unui membru CSP, dar și față de unul din candidații la concurs”, a declarat Munteanu. El a explicat că acuzațiile lui Demciucin pot periclita viața privată a Alionei Nesterov.

Demciucin a început să colecteze informații despre activitatea lui

De asemenea, Munteanu susține că, după ce i-a devenit adjunct, Demciucin a început să colecteze informații despre activitatea lui. Astfel, în cererea de recuzare a celuilalt membru al CSP, Demciucin a invocat că Obadă aproape zilnic se întâlnea în mod neoficial cu procurorul general interimar, Ion Munteanu.

„Situația privind colectarea informațiilor și supravegherea activității mele ca procuror general interimar în lipsa unor împuterniciri sau atribuții funcționale mă face să deduc că continuarea activității în calitate de manager nu este doar una contraproductivă, dar și periculoasă”, a spus Munteanu. Totodată, el susține că nu știe „în interesele cui acționează” Demciucin.

Munteanu a declarat că se va adresa Inspecției Procurorilor în legătură cu acțiunile lui Demciucin. „Consider că argumentele formulate în susținerea cererilor de recuzare nu puteau depăși limitele standardelor de etică obligatorie pentru procurori”, a punctat el.

Membrii CSP au admis solicitarea lui Munteanu și l-au revocat pe Demciucin din funcția de adjunct responsabil de urmărirea penală. De asemenea, la solicitarea lui Munteanu, CSP l-a numit pe procurorul Sergiu Brigai în funcția de adjunct al procurorului general interimar responsabil de segmentul judiciar. Această funcție a devenit vacantă după ce Aliona Nesterov a fost aleasă în CSP.

Rivali în concursul anulat

La ultima etapă a concursului pentru funcția de procuror general au participat patru candidați: Ion Munteanu, Octavian Iachimovschi, Igor Demciucin și Andrei Coca. Membrii CSP i-au audiat pe toți patru în ședința din 22 februarie.

La închiderea ședinței, președintele CSP, Dumitru Obadă, a declarat că CSP va trimite la vetting candidatura lui Iachimovschi, care a acumulat cel mai mare punctaj - 8,53. Conform calculelor preliminare, pe locul doi s-a clasat Igor Demciucin, cu 8,19 puncte, iar pe locul trei – Ion Munteanu, care a obținut 8,16 de puncte.

Pe 28 februarie, membrii CSP au mai examinat o dată borderourile cu notele candidaților și au descoperit că unul dintre ei, Olesea Vîrlan, i-a acordat lui Ion Munteanu o notă mică - 3,5 puncte, pe când ceilalți i-au dat note mari. Astfel, membrii CSP au decis să anuleze concursul.

Însăși Olesea Vîrlan a explicat că l-a depunctat pe Munteanu din „greșeală” și a renunțat la funcția de membră a CSP.

Între timp, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a declarat că a început un proces penal în legătură cu anularea rezultatelor concursului pentru funcția de procuror general.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG