Linkuri accesibilitate

Membra CSP care a depunctat un candidat la funcția de procuror general și-a dat demisia 


Pe 29 februarie, Olesea Vîrlan a explicat că a acordat din greșeală o notă mică unui candidat, și anume procurorului general interimar, Ion Muntean.
Pe 29 februarie, Olesea Vîrlan a explicat că a acordat din greșeală o notă mică unui candidat, și anume procurorului general interimar, Ion Muntean.

O membră a Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), Olesea Vîrlan, și-a dat demisia după ce l-a depunctat „din greșeală” pe unul dintre candidații la funcția de procuror general, provocând anularea concursului. Decizia ei a fost anunțată la ședința CSP din 4 martie. 

Cererea de demisie a Olesei Vîrlan a fost examinată în lipsa ei. Președintele CSP, Dumitru Obadă, a explicat că, potrivit legii, consiliul poate doar lua act de cererea ei.

„Apreciez această decizie a doamnei Vîrlan. Este o dovadă de responsabilitate, maturitate și de asumare”, a spus Obadă.

El a mai declarat că anularea concursului pentru funcția de procuror general „ar trebui să devină o lecție”.

Pe 28 februarie, CSP a anulat rezultatele propriului concurs pentru funcția de procuror general, la mai puțin de o săptămână după ce îl desemnase învingător pe procurorul Octavian Iachimovschi.

Președintele CSP, Dumitru Obadă, a spus atunci că rezultatele au fost anulate pentru că s-a constatat o eroare în felul în care au fost adunate notele pentru cei patru candidați.

Pe 29 februarie, Olesea Vîrlan a explicat că a acordat din greșeală o notă mică unui candidat, și anume procurorului general interimar, Ion Muntean. Conform borderoului publicat de CSP, Vîrlan i-a pus nota 3,5, dar în realitate ar fi vrut să-i ofere 8,5. Dacă ar fi făcut așa, Muntean ar fi câștigat concursul.

Pe 1 martie, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a declarat că a început un proces penal în legătură cu anularea rezultatelor concursului pentru funcția de procuror.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG