Procuratura Anticorupție îl citează pe Vladimir Plahotniuc, avocații cer amânarea audierii

La un protest anticorupție la Chișinău

Lilia Carasciuc îndeamnă reprezentanţi societăţii civile să pună presiune publică pe oamenii legii, astfel încât cele trei săptămâni să nu se transforme într-o tergiversare a procesului după modelul celui al deputatului fugar Ilan Şor.

Procuratura Anticorupție l-a citat miercuri pe fostul lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, într-un dosar în care are calitatea de bănuit de spălare de bani în proporții deosebit de mari. Avocații politicianului au cerut amânarea audierii cu cel puţin trei săptămâni, fără a oferi date dacă acesta va reveni în ţară. Plahotniuc a plecat din Republica Moldova pe 14 iunie, în ziua când PD a cedat puterea coaliţiei PSRM-ACUM, spunând că se duce „pentru câteva zile la familia sa”.

Your browser doesn’t support HTML5

Procuratura Anticorupție l-a citat pe fostul lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc


Dosarul inițiat pe 23 septembrie, în care figurează fostul lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, ar fi pornit pe urmele unor sume de bani care au intrat în conturile politicianului, bani care ar avea o proveniență ilegală, spun surse antrenate în anchetă. Iar acțiunile investigate s-ar fi împletit cu operațiunea poreclită „spălătoria rusească” şi cu marea fraudă bancară. Întrucât procurorii încearcă să protejeze tacticile de cercetare şi întreprind în aceste zile mai multe acţiuni de urmărire penală, ei s-au abținut de la declarații oficiale.

Tăcerea rușinoasă a Procuraturii Anticorupție a zdruncinat încrederea societății în justiție şi în supremația legii...
Lilia Carasciuc

Vladislav Roşca, unul dintre avocaţii lui Plahotniuc, a spus că nu a reușit deocamdată să studieze ordonanța înmânată de procurori, deoarece aceasta „este voluminoasă”. Chiar dacă a solicitat amânarea audierii lui Plahotniuc pentru cel puţin trei săptămâni, avocatul nu a putut spune când clientul pe care îl reprezintă are de gând să revină în ţară.

„Noi nu avem acces la dosar atâta timp cât dosarul este în urmărire penală. Astăzi ne-a fost înmânată o ordonanță de recunoaștere în calitate de bănuit pe care urmează s-o studiem şi să intrăm în esenţă. Este destul de voluminoasă, încă nici nu am citit-o”.

Surse avizate admit că amânarea audierii ar face parte din tacticile de apărare. Totuși, oricât ar trage de timp politicianul autoexilat, la un moment dat el va fi obligat să se prezinte la Procuratură, iar oamenii legii ar putea emite mandat de arest. Asta, desigur, în cazul în care procurorii ar demonstra că toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii şi mai ales că nu ar fi influențați de politicieni, se arată convinsă directoarea executivă a Transparency International Moldova, Lilia Carasciuc.

Experta spune că în contextul declarațiilor care vin dinspre comisiile de anchetă din Parlament, procurorii sunt obligaţi să acționeze. Chiar dacă tardiv, ei încă se pot reabilita în faţa cetăţenilor şi pot demonstra că nu irosesc în zadar fonduri publice sau ridică salarii majorate degeaba. Până acum eficiența lor a fost pusă la îndoială, mai adăugă Lilia Carasciuc.

### Vezi și... ### Justiția moldoveană „în slujba” democrației

„Tăcerea rușinoasă a Procuraturii Anticorupție în acest sens a zdruncinat încrederea societății în justiție şi în supremația legii. Acum Procuratura Anticorupție a început să facă primii paşi. Cu regret acest lucru s-a întâmplat când o parte din probele care trebuiau să fie incluse în dosar au fost nimicite, iar banii şi proprietățile oligarhului au fost transferate în alte jurisdicții sau trecute pe persoane terţe. Eu ca atare aş vrea să cred că Procuratura Anticorupție a făcut un pas cu intenții adevărate de a-l atrage pe Plahotniuc la răspundere pentru fărădelegile comise, şi nu pentru a mima doar o investigație veritabilă”.

Pe de altă parte, directoarea executivă a Transparency International Moldova, Lilia Carasciuc, îndeamnă cetățenii, precum şi reprezentanţi societăţii civile, să pună presiune publică pe oamenii legii, astfel încât cele trei săptămâni cerute de avocaţi să nu se transforme într-o tergiversare a procesului după modelul aplicat în cazul deputatului fugar Ilan Şor, condamnat în prima instanță pentru implicații în frauda bancară. Iar partenerii de dezvoltare ar face bine să condiționeze în continuare asistența externă cu acţiuni concrete în domeniul luptei cu corupția la nivel înalt, mai adaugă Lilia Carasciuc.