Procuratura și SIS investighează sprijinul FSB pentru partide din Moldova

Unul dintre partidele susținute de Moscova ar fi fost și Partidul Socialiștilor, condus de Igor Dodon, fost președinte pro-moscovit al Moldovei între 2016-2020.

Procuratura Generală anunță că va investiga, în comun cu Serviciul de Informații și Securitate, informațiile apărute în presă despre faptul că unele partide moldovene ar fi fost susținute ilegal de Federația Rusă.

Ma exact, este vorba de un articol publicat de Washington Post care arată că Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a canalizat zeci de milioane de dolari pentru a cultiva o rețea de politicieni moldoveni și pentru a reorienta Republica Moldova către Moscova.

### Vezi și... ### Catherine Belton: În plan politic, Moldova este pentru Rusia o țintă mai ușoară decât Ucraina

Autoarea articolului, jurnalista Catherine Belton, a spus într-un interviu pentru Europa Liberă că sursele ucrainene i-au pus la dispoziție un set de documente despre planurile FSB pentru Moldova, acoperind perioada de până în 2021 inclusiv.

Documentele includ „rapoarte prezentate FSB-ului și Moscovei de specialiști în strategie politică în legătură cu misiunile pe care le-au îndeplinit în Moldova, lucrând pentru partidul lui Ilan Șor, pentru Igor Dodon și Partidul Socialiștilor”.

Miercuri, 26 octombrie, Statele Unite au impus sancțiuni împotriva a 21 de persoane și entități, printre care și câțiva cetățeni ruși, cum ar fi businessman-ul Igor Ceaika și consilieri politici de la Kremlin. Potrivit Trezoreriei americane, Ceaika, în colaborare cu secretarul de presă de la Kremlin, Dmitri Peskov, a alcătuit planuri detaliate de subminare a președintei Moldovei, Maia Sandu, și de reîntoarcere a Moldovei în sfera de influență a Rusiei.

### Vezi și... ### Cum ar fi încercat Rusia să influențeze alegerile din Moldova și să-i deturneze parcursul european