Linkuri accesibilitate

Washington Post: Cum lucrează FSB la subminarea guvernului pro-occidental al Moldovei


Un copil trecând pe lângă un poster electoral înfățișându-i pe Igor Dodon, Ilan Șor și Pavel Filip, la Chișinău, înaintea alegerilor parlamentare din februarie 2019
Un copil trecând pe lângă un poster electoral înfățișându-i pe Igor Dodon, Ilan Șor și Pavel Filip, la Chișinău, înaintea alegerilor parlamentare din februarie 2019

La scurt timp după ce Statele Unite i-au sancționat pe oligarhii moldoveni Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor pentru „corupție sistemică” și pentru sprijinirea eforturilor Moscovei de a destabiliza Republica Moldova, Washington Post publică un articol în care susține că tentativele Kremlinului sunt confirmate de documente ale FSB obținute de serviciile secrete ucrainene cu mult înainte.

Documentele, scrie Washington Post, ilustrează cum Moscova continuă să încerce să manipuleze țări din Europa de est, atunci când campania sa militară in Ucraina se clatină. Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a canalizat zeci de milioane de dolari de la mai multe companii de stat din Rusia pentru a cultiva o rețea de politicieni moldoveni și pentru a reorienta Republica Moldova către Moscova, indică documentele și mai multe interviuri.

„[Rușii] sunt foarte jenați de întreaga operațiune ucraineană, și au nevoie de un succes undeva. Teama mea este că Moldova e o țintă mai ușoară decât Ucraina, așa că pentru un fel de revigorare morală a societății ruse, ei [rușii] pot folosi alte mijloace în Moldova, iar primul e cel economic”, a declarat într-un interviu vice-premierul moldovean Oleg Serebrian, citat de Washington Post.

Principalele idei ale articolului din publicația americană

  • Mai multe comunicații interceptate arată că FSB a trimis o echipă de strategi politici ruși care să consilieze partidul lui Șor. Și, conform documentelor, FSB a supervizat un acord prin care un oligarh rus a cumpărat unul din cele mai importante active ale lui Șor, pentru a-l ascunde de autoritățile moldovene.
  • Documentele oferă o imagine rară înlăuntrul lumii întunecate a operațiunilor rusești de influențare în Moldova și a instrumentelor gemene al gazelor naturale și finanțării ilicite pe care Kremnlinul le folosește aici, scrie Washington Post.
  • Din 2016, operațiunile FSB în Moldova au fost conduse de Dmitri Miliutin, general de securitate și șeful adjunct al Departamentului de informații operaționale, potrivit documentelor. Foarte multă vreme, Miliutin a lucrat prin intermediul lui Igor Ceaika, un om de afaceri rus care e reprezentantul în Moldova al unei asociații de afaceri legată de Kremlin, Delovaia Rossia.

Sancțiuni americane

  • Ministerul american de Finanțe l-a sancționat și pe Ceaika miercuri, spunând că „ în colaborare cu secretarul de presă de la Kremlin Dmitri Peskov” el a „alcătuit planuri detaliate de subminare a președintei Moldovei Maia Sandu și de reîntoarcere a Moldovei în sfera de influență a Rusiei”.
  • În plus, a spus ministerul de Finanțe, guvernul rus s-a folosit de „firmele lui Ceaika pentru a canaliza bani către partidele colaboratoare din Moldova. Unele din aceste campanii de finanțare ilicită au fost folosite pentru mituiri și fraude electorale”.
  • FSB, Miliutin și Ceaika n-au răspuns solicitării celor de la Wahsington Post de a comenta aceste acuzații. Peskov însă a spus pentru publicația americană că îl cunoaște pe Ceaika, dar că nu a lucrat niciodată la vreun plan de a reinstaura influența rusească în Moldova. „N-am nimic de-a face cu Moldova”, a spus Peskov

PSRM, fost vehicul primar al FSB în R.Moldova

  • Până de curând, arată documentele, vehicolul primar al FSB în Moldova a fost Partidul Socialiștilor, condus de Igor Dodon, fost președinte pro-moscovit al Moldovei între 2016-2020. Ceaika nu și-a ascuns niciodată relațiile apropiate cu Dodon.
  • Într-o înregistrare video făcută în secret în 2019, spune în continuare Washington Post, Dodon a admis că a primit finanțare de la Kremlin, inclusiv de la Gazprom, spunînd că a cerut între 800.000 și un milion de dolari pe lună pentru a acoperi „cheltuielile de funcționare” a partidului său.
  • Dodon, pus sub acuzare pentru trădare, îmbogățire ilicită, corupție și finanțare ilegală a partidului său, n-a răspuns solicitării de a comenta trimisă de Washington Post purtătorului de cuvânt al PSRM. La tribunal, el a respins acuzațiile, spunând că dosarul penal contra sa e unul „100% politic”.

Menținerea influenței rusești

  • După alegerea Maiei Sandu ca președinte al Republicii Moldova, FSB a pus la punct un plan – datat 21 noiembrie 2020 – de a folosi PSRM și Partidul Șor pentru menținerea influenței rusești, inclusiv prin adoptarea unei legi de a trece Serviciul de Informații și Securitate de sub controlul președintelui sub acela al Parlamenutlui.
  • Legea nu a trecut, din cauză că PSRM a pierdut majoritatea în iulie 2021, iar strategii politici angajați de FSB au raportat la Moscova în septembrie 2021 că înfrângerea PSRM s-a „datorat unei crise sistemice” și că Dodon e o persoană cu o „reputație distrusă iremediabil”, a cărei eliminare de pe scena politică ar trebui făcută cu „virtuozitate chirurgicală”.
  • Virtuozitatea, arată documentele secrete citate de Wahington Post, a venit cu o strângere de mână aurită. După ce Dodon a demisionat de la conducerea PSRM, el a fost numit președinte al Uniunii de afaceri moldo-ruse, organizație înființată de Delovaia Rossia. Salariul lunar plătit de această Uniune lui Dodon era de 29.016 de dolari, plus un bonus, tot lunar, de 14.508 de dolari, conform documentelor consultate de Washington Post.

Înlocuirea lui Dodon cu Șor

  • Moscova și-a intensificat rapid căutările pentru un înlocuitor politic al lui Dodon. Șor, care a intrat în politică venind din afaceri, a fost văzut de mai mulți realizatori de sondaje care lucrau pentru FSB drept un showman populist, dar manpulabil, arată documentele secrete. În 2015 a fost ales primar al orașului Orhei, dar doi ani mai târziu a fost găsit vinovat de implicare în furtul unui miliard de dolari din sistemul bancar al Moldovei.
  • Potrivit documentelor citate de Washington Post, strategii angajați de Kremlin au călătorit prima oară la Chișinău în martie 2021 pentru a lucra în secret cu partidul lui Șor, și au făcut tot ce au putut pentru a trece neobservați. Printre măsurile recomandate de ei a fost ca Partidul Șor să șteargă cât mai mult posibil din „contextul negativ”, o posibilă referință la condamnarea lui Șor, și să încerce să curețe imaginea lui de pe internet.
  • Într-un tabel care face parte din aceste recomandări trimis înapoi la FSB, strategii au propus să li se ofere jurnaliștilor „recompense” ca să șteargă articole „în circumstanțe extreme”, sau să ia sub control „decizii de tribunal”, dacă Partidul Șor decide în loc să dea în judecată pentru calomnie.

Cine controlează Acțiunile de la aeroportul internațional Chișinău

  • Documentele citate de Wahington Post mai spun că Șor a primit asistență FSB pentru o parte a imperiului său de afaceri. Într-un conflict cu autoritățile moldovene, FSB a coordonat îndeaproape acordul din 2020 în care pachetul de acțiuni majoritar deținut la compania care opera aeroportul din Chișinău a fost transferat unui puternic miliardar rus, Andrei Goncearenko.
  • Goncearenko „a fost instruit cu privire la tot”, a spus un ofițer FSB într-o discuție legată de această tranzacție, se spune în documentele citate.
  • Șor a spus într-un interviu că nu a deținut niciodată acțiuni la aeroport, dar documente FSB în care e vorba de această tranzacție spun că aeroportul este încă un „activ al lui Șor”.

De ce vor rușii să stingă lumina la Chișinău

Pe străzile capitalei moldovene, mașinațiunile financiare pot părea îndepărtate de cei care se chinuie să-și plătească facturile. Pentru mulți dintre demonstranți, indiferent de acuzațiile procuraturii că unii dintre ei au fost plătiți să protesteze, îngrijorările sunt reale și presante.

Protestatarii plătiți de Șor au adoptat tactici din ce în ce mai agresive în ultimele două săptămâni, și în timp ce criza energetică se adâncește în Moldova, temerile cresc la Chișinău și în capitalele occidentale.

Rușii „fac tot ce pot ca să stingă lumina. Nu trebuie să facă mai mult pentru a destabiliza guvernul moldovean”, spune o oficialitate occidentală citată de Washington Post.

Articol tradus și adaptat de Lucian Ștefănescu

XS
SM
MD
LG