Și producătorii de miere se plâng că seceta le-a afectat producția din acest an, fiind salvată pe deplin doar recolta de miere de salcâm. Președintele Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova (ANARM), Ion Maxim, estimează că producătorii vor aduna o cantitate mai mică de miere și, respectiv, se vor diminua exporturile.
Ion Maxim susține că vremea secetoasă a compromis în mare parte extragerea mierii de tei. „Practic, miere de tei nu avem. În ceea ce ține de mierea polifloră și cea de floarea-soarelui, avem estimativ a treia parte din volumul produs anul trecut”, a spus apicultorul pentru Europa Liberă.
Pentru că va fi produsă o cantitate mai mică de miere, și livrările pe piața externă vor scădea, o tendință care se atestă, de fapt, încă din 2017. Dacă în urmă cu cinci ani R. Moldova a exportat peste 5.000 de tone de miere, în 2021 în afară au mers circa 3.500 de tone, iar în acest an volumul exportului ar putea să fie cu mult mai mic.
„În depozite sau la apicultori mai sunt cantități de miere rămase de anul trecut, care ar putea să compenseze un pic diferența”, precizează Ion Maxim.
Potrivit lui, cheltuielile apicultorilor au crescut semnificativ, deoarece albinele au avut nevoie de hrană suplimentară. Prețurile nu compensează însă aceste costuri, mierea de salcâm fiind comercializată, în mod paradoxal, la un preț mai mic cu 15%-20% față de anul trecut.
În Republica Moldova activează peste 7.000 de apicultori, care produc anual circa 6.000 tone de miere. Principala piață de desfacere a mierii este Uniunea Europeană, iar exporturile ajung și la 90% din cantitatea produsă.