Profesoara italiană care ar fi atacat neonaziști la Budapesta, mutată în arest la domiciliu

Guvernul Ungariei a spus că e normal ca profesoara italiană de școală elementară să fie dusă la procese în lanțuri, dată fiind gravitatea faptei de care e acuzată.

O profesoară italiană de 39 de ani este acuzată că ar fi atacat neonaziști la Budapesta, anul trecut. Procesul i-ar putea aduce ani grei de închisoare, dar suporterii Ilariei Salis speră într-o achitare, pe fondul unei campanii puternice de simpatie în Italia și alte țări.

Condițiile de detenție în care a stat 15 luni activista antifascistă din Monza (regiunea Milano) au stârnit indignare în Italia, iar partidele de stânga din Parlamentul European au desemnat-o candidată la alegerile din iunie, în speranța că ar putea-o ajuta să capete imunitate.

Joi, 23 mai, Ilaria Salis a fost eliberată din închisoarea budapestană de maximă securitate unde s-a aflat 15 luni, fiind plasată în arest la domiciliu pe durata procesului. Presa a scris că pentru asta s-a plătit o cauțiune de 40.000 de euro.

Tatăl ei a salutat decizia, calificând-o ca un prim pas spre revenirea ei acasă. „O să o putem îmbrățișa în sfârșit din nou, acasă”, a spus Roberto Salis, citat de agenția ANSA. Ministrul de Externe italian, Antonio Tajani, a spus că mutarea Ilariei într-un apartament este rezultatul efortului ambasadei italiene la Budapesta.

Demonstranți la Milano, în 10 februarie 2024, cer „condiții demne” pentru deținuți și aducerea acasă a Ilariei.

Salis este acuzată că ar fi făcut parte dintr-un grup de antifasciști predominant germani, înarmați cu ciocane, care ar fi vrut să atace neonaziști unguri cu ocazia comemorării de către aceștia, la 11 februarie 2023, a rezistenței „eroice” a unui regiment SS în colaborare cu soldații unguri împotriva Armatei Roșii, în 1945, în al Doilea Război Mondial.

Ungaria: La noi așa este procedura

Ilaria neagă acuzațiile care i-ar putea aduce între 11 și 24 de ani de închisoare. Presupusele victime ale atacului ei nu s-au plâns niciodată la poliție. Ea și suporterii ei au criticat felul cum s-a desfășurat ancheta ungară, mai ales faptul că în ianuarie, când a început procesul, a fost adusă în sala de judecată legată cu un lanț și încătușată inclusiv la glezne.

Ungurii au spus că așa este procedura normală în țara lor, dar Italia l-a convocat pe ambasadorul ungur ca să-i înmâneze un protest.

Associated Press scrie că „procedura” cu lanțul s-a repetat de câteva ori.

În aprilie, Alianța Verzilor și Stângii din Parlamentul European a anunțat că Salis va fi candidată la alegerile europene din iunie. Unii au speculat că o eventuală victorie ar putea-o ajuta să obțină imunitate, dar juriștii spun că demersul nu ar fi deloc ușor.

Cineva a pictat un portret al Ilariei Salis rupându-și lanțurile, pe un zid de lângă ambasda Ungariei la Roma.

O nemțoaică acuzată în același dosar a fost deja condamnată de unguri la 3 ani de închisoare, în ianuarie.

Agenția ANSA amintește că Ungaria, condusă de un guvern de dreapta, naționalist, a fost criticată frecvent de Uniunea Europeană și de ONG-uri pentru erodarea independenței justiției.

Tatăl Ilariei, Roberto, a spus că dacă ea nu revine în Italia, riscă să fie „pusă în scaunul cu rotile” de neonaziștii unguri, care o amenință pe toate căile posibile.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te