Promo-Lex: Un tânăr din regiunea transnistreană ar fi fost răpit de structurile paramilitare de la Tiraspol

Your browser doesn’t support HTML5

Evadare din Transnistria: „dezertorul”

Alexandru Rjavitin evadase în 2015 din așa-numita armată transnistreană, iar după ce a reușit să treacă înot râul Nistru și a ajuns la Chişinău, ne-a vorbit despre metodele de maltratare la care sunt supuși tinerii recruți în așa-numita armată transnistreană.

Un tânăr din regiunea transnistreană este declarat dispărut de familie, iar organizația de apărare a drepturilor omului Promo-Lex are suspiciuni rezonabile că acesta a fost răpit de structurile paramilitare ale administrației separatiste de la Tiraspol.

Your browser doesn’t support HTML5

Promo-Lex: Un tânăr din regiunea transnistreană ar fi fost răpit de structurile paramilitare de la Tiraspol


Alexandru Rjavitin evadase în 2015 din așa-numita armată transnistreană, iar după ce a reușit să treacă înot râul Nistru și a ajuns la Chişinău, a vorbit într-un film realizat de Europa Liberă despre tratamentul inuman la care a fost supus și despre metodele de maltratare la care sunt supuși tinerii recruți în așa-numita armată transnistreană.

Iată ce ne declara atunci Alexandru Rjavitin.

Alexandru Rjavitin: „În armata transnistreană, foarte des, soldaţii sunt bătuţi, umiliţi, li se cer bani. E un lucru obişnuit şi se întâmplă în multe unităţi, cu excepţia acelor unde sunt deţinuţi, doar acolo este respectat regulamentul. În rest, în armată domnesc haosul şi dezordinea. Nimeni nu monitorizează situaţia, nu există niciun fel de control. Fiecare om care vine acolo este mai întâi frânt, batjocorit, ca să aducă bani. Sumele diferă de fiecare dată, variază de la 20 de ruble până la nelimitat. Unii au adus şi 100-150 de dolari. Nu-i interesează de unde şi cum vei face rost de bani. Dacă vii fără bani, eşti bătut, obligatoriu.

### Vezi și... ### Lupta pentru drepturile omului în Transnistria și pentru internet în Rusia


„Festal” este când pui mâna pe obraz şi eşti lovit fie cu pumnul, fie cu piciorul. Lovitura este absorbită de creier şi doare foarte tare, dar nu rămân vânătăi, urme. Sunt foarte multe feluri de lovituri. Pot să arăt una. Te culci, pui o mână după spate şi eşti lovit cu bocancul în piept cu o asemenea putere încât te răstorni. Bocancul cântăreşte un kilogram şi jumătate. Având în vedere puterea loviturii, e ca şi cum ar fi două tone. Doare foarte tare. Pot, pur şi simplu, să-ţi spargă cutia toracică.”

Administrația de la Tiraspol a deschis dosar penal pe numele lui și acum tânărul riscă 20 de ani de închisoare „pentru dezertare” și divulgarea secretelor de stat.

Metodele de maltratare la care sunt supuși tinerii recruți în așa-numita armată transnistreană...

Alexandru Rjavitin a mers să-și viziteze familia în localitatea Pervomaisc din raionul Slobozia, iar în seara zilei de 18 decembrie a dispărut din propria casă.

Asociația Promo-Lex de la Chişinău a difuzat un comunicat în care spune că Alexandru ar putea fi deținut în prezent în „Izolatorul de detenție provizorie al miliției din Tiraspol”.

Vicepremierul pentru Reintegrare din guvernul de la Chişinău, Alexandru Flenchea, a declarat, solicitat de Europa Liberă, că autoritățile de la Chişinău vor ține legătura cu Asociația Promo-Lex și vor face demersuri pe parcursul zilei de astăzi „pentru a stabili faptele și circumstanțele”. Flenchea a scris, într-o postare pe Facebook, că Chişinăul „va solicita informații de la partea transnistreană și va informa Misiunea OSCE în Republica Moldova despre demersul avocaților”.

„Ne concentrăm pe verificarea veridicității datelor și vom lucra cu avocații și cu familia, dacă părinții tânărului se vor decide să colaboreze cu autoritățile constituționale. Sărbătorile se amână pentru Biroul politici de reintegrare”, a scris vicepremierul Alexandru Flenchea.

Comunicatul Promo-Lex mai subliniază că asociația a atras atenția în repetate rânduri începând cu 2007 asupra fenomenului de înrolare forțată în structurile paramilitare ilegale din regiunea transnistreană, precum și asupra gravelor probleme, abuzuri și încălcări ale drepturilor fundamentale, cu care se confruntă majoritatea tinerilor înrolați forțat.

### Vezi și... ### Tiraspolul vrea ca experiența Kosovo să devină „precedent pentru viitoarea reglementare”


Efectuarea „serviciului militar” în regiunea transnistreană este obligatorie, eschivarea de la înrolare fiind sancționată cu amendă de cca 600$ SUA sau cu până la doi ani de închisoare.

În consecință. Promo-Lex recomandă „tuturor locuitorilor din stânga Nistrului care bănuiesc că se află în vizorul așa-ziselor instituții de forță să evite vizitarea rudelor și intrarea pe acest teritoriu, pentru a evita repetarea situației lui Alexandru”.