PSD așază acum „bomboana pe colivă” (Ștefan Vlaston/ blogurile Adevărul)

Ziare de la București

Revista presei de la București.

Pe site-ul digi24 se află știrea că președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a cerut sprijinul României „pentru a achiziționa vaccinuri anti-Covid-19, dar și medicamentul Remdesivir, (…) în condițiile în care (…) același Dodon a anunțat miercuri că a negociat la Moscova achiziționarea de doze din vaccinul anti-COVID pe care Rusia susține că l-a descoperit”. Știrea informează de asemenea că șeful Agenției Medicamentului din Republica Moldova a fost la București și s-a întâlnit cu Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, și cu omologul său de la Agenția Medicamentului din România. S-a semnat un memorandum de înțelegere între cele două agenții ale medicamentului.

Purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse a amenințat direct România cu „consecințe” neprecizate după vizita în țară a doi generali americani – șeful Forțelor Terestre ale Statelor și comandantul forțelor terestre americane staționate în Europa. Hari Marcu Bucur scrie pe ziare.com că această declarație a părții ruse nu e vreo surpriză. Suprinzător este că purtătoarea de cuvânt a folosit un argument fals, pomenind o presupusă încălcare de către NATO a acordului încheiat cu Rusia. Hari Marcu Bucur arată că în textul acordului nu există nicio interdicție raportabilă la situația actuală, pentru simplul fapt că e vorba de baze militare în state noi membre NATO, or acordul datează dinainte de prima lărgire a Alianței. Dacă acordul NATO-Rusia a fost încălcat în termenii lui, cu siguranță Rusia a făcut-o, anexând Crimeea și destabilizând practic toate zonele în care dorește să-și recapete influența.

Ștefan Vlaston, blogger la Adevărul, consideră că greșeala fatală a președintelui Klaus Iohannis și a guvernului liberal a fost ignorarea și demonizarea Parlamentului, în care opoziția social-democrată deține majoritatea. Guvernul actual se află într-o situație fără ieșire: urmează o moțiune de cenzură a PSD, posibil să treacă.

„Greu de crezut că vom avea un alt guvern investit pana la 31 august (…). După moțiune, guvernul nu va putea emite OUG”, scrie Vlaston. Toate acestea, pe fondul unui dezastru economic. „În loc să reducă cheltuielile de funcţionare a statului (şi avea de unde, avem 1,3-1,4 milioane bugetari), guvernul Orban a făcut toate cheltuielile cerute de pandemie din împrumuturi”. PSD așază acum „bomboana pe colivă” lucrând pe toate căile ca liberalii să fie nevoiți să aplice de la 1 septembrie legile deja promulgate de președinte: majorarea pensiilor cu 40% și dublarea alocațiilor pentru copii. Dacă se întâmplă așa, economia României va fi retrogradată la categoria cea mai de jos: junk, iar urmările le-a „scăpat” deja spre presă ministrul de finanțe Florin Cîțu: pentru că România nu se va mai putea împrumuta, iar dobânzile vor exploda, va fi nevoie de un acord cu Fondul Monetar Internațional, care va pune condiții draconice: reducerea severă a personalului bugetar, amânarea majorărilor de pensii. Când? În prag de alegeri.

Consecințele dezastruoase sunt descrise și de Iancu Guda pe republica.ro și de Eugen Rădulescu pe contributors.ro. Rădulescu se adresează indirect opoziției pesediste: „Înainte de a arunca ţara în haos, politicienii români ar trebui să cumpănească bine la ceea ce fac. Nu interesează pe nimeni din afara ţării că există o lege de majorare a pensiilor. Creditorii vor să îşi recupereze investiţia. Şi o vor recupera, cu preţul aruncării României cu cel puţin zece ani în urmă. Asta vrem? (…)Ar fi bine să ne gândim nu numai la părinţii şi bunicii noştri, ci şi la copii şi la nepoţi”.