PSRM susține că majoritatea parlamentară ar putea investi actualul guvern cu puteri depline

Moldova -- Parliament, building, generic, Chisinau

În confruntarea cu președinția, liderul Partidului Socialiștilor a declarat că noua majoritate (formată din PSRM și grupul Pentru Moldova din jurul Partidului Șor) ar putea da guvernului interimar, condus de ministrul de externe Aureliu Ciocoi, puteri depline, relatează Newsmaker. Ceea ce ar putea debloca aparent situația dar ar elimina și condițiile care să permit organizarea rapidă de alegeri generale anticipate, cum doresc președinta Maia Sandu, fostul ei partid PAS și alte fracțiuni parlamentare.

Corneliu Furculiță, care a vorbit în cadrul unei ediții speciale din 25 februarie a postului de televiziune ”Primul în Moldova”, a mai susținut că peste 70 de deputați s-ar fi arătat dispuși să susțină această propunere.

Noua majoritate, formalizată în timp ce Parlamentul dezbătea candidatura Nataliei Gavriliță la funcția de premier, a venit și cu o propunere alternativă, în persoana fostei ministre de finanțe, Mariana Durleșteanu. Cum însă președinta Maia Sandu și fostul ei partid PAS, alături de alte partide parlamentare, ar vrea să forțeze alegeri generale anticipate, imediat după respingerea Nataliei Gavriliță, a reînaintat propunerea. Președinta argmentează, de asemenea, că nu poate numi candidatul une majorități „corupte”.

Pe 23 februarie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională această decizie și i-a cerut președintei să se consulte din nou cu fracțiunile parlamentare.

Joi, președinta Maia Sandu a declarat la ProTV, că nu se va consulta cu fracțiunile parlamentare care-și schimbă des poziția, ci cu reprezentanții societății civile, pe care îi respectă. Totodată, Maia Sandu a precizat că nu va desemna candidatul susținut de o „majoritate parlamentară coruptă” și că este gata să meargă la referendum pentru ca cetățenii să dea o notă acțiunilor sale, relatează IPN.

Președinta Maia Sandu a explicat că așteaptă data de 23 martie, când se împlinesc trei luni de la demisia Guvernului Chicu, pentru că atunci ar putea fi dizolvat Parlamentul dacă nu s-a numit un nou guvern.

Această alternativă ar putea fi acum sabotată de propunerea socialiștilor de a face din actualul guvern interimar, unul cu puteri depline.