Putin a semnat un decret privind creșterea limitei de vârstă pentru rezerviști

Vladimir Putin și Serghei Șoigu (stânga)

Vladimir Putin a semnat un decret prin care se mărește cu cinci ani limita de vârstă pentru serviciul de rezervă. Documentul a fost publicat pe portalul juridic federal.

Limita de vârstă pentru serviciul militar obligatoriu din prima categorie a fost majorată de la 35 la 40 de ani, a doua - de la 45 la 50 de ani, iar a treia - de la 50 la 55 de ani. Categoriile reprezintă ordinea prioritară a mobilizării și înrolării.

Și pentru rușii cu grad de ofițer a fost mărită limita de vârstă: pentru ofițerii superiori până la 65 de ani, pentru ofițerii inferiori până la 60 de ani. Limita de vârstă pentru ofițerii superiori din rezervă a rămas la același nivel - 70 de ani.

### Vezi și... ### Rețeaua invizibilă care-i ajută pe ruși să fugă de recrutare

Decretul prevede o „perioadă de tranziție” până în 2028: de exemplu, rușii care împlinesc 50 de ani în 2024 vor fi în rezervă până la 51 de ani; cei care împlinesc 50 de ani în 2025 - până la 52 de ani și așa mai departe.

Canalul SOTA de pe rețeaua Telegram subliniază că legea creează condiții pentru recrutarea suplimentară în timpul mobilizării. În special, permite mobilizarea participanților în taberele de antrenament pentru război, re-recrutarea persoanelor care au fost deja mobilizate din rezervă și, de asemenea, păstrează statutul de rezerviști pentru rușii care au primit un permis de ședere sau dețin cetățenia altei țări.

Zvonuri despre începutul celui de-al doilea val de mobilizare în Rusia din cauza lipsei de efective de luptă pentru a continua războiul din Ucraina au apărut periodic în presă încă de la sfârșitul anului trecut. Serviciile de informații din mai multe țări occidentale și autoritățile Ucrainei au avertizat în această privință. Kremlinul a negat și continuă să nege aceste planuri.

### Vezi și... ### Rusia introduce ordine de recrutare electronice

Potrivit cifrelor oficiale, peste 330.000 de ruși care se află în rezervă au fost chemați la serviciul militar din septembrie anul trecut, ca parte a „mobilizării parțiale”. La sfârșitul lunii octombrie, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a anunțat finalizarea mobilizării. După aceea, Putin a anunțat și el încheierea operațiunii, dar nu a semnat decretul corespunzător. Astfel, mobilizarea oficială în Rusia continuă să funcționeze.

În ianuarie, Şoigu a anunţat obiectivul de a creşte numărul trupelor ruse la un milion şi jumătate de oameni în termen de trei ani. Se presupune că aproape jumătate dintre acești militari vor fi soldați cu contract.

În același timp, a fost înaintat în Duma de Stat un proiect de lege care prevede creșterea limitei de vârstă pentru serviciul în armată de la 27 la 30 de ani. În iunie 2023, Shoigu a anunțat că 114 mii de persoane au intrat în serviciu conform contractului, alte 52 de mii erau voluntari. Nu a precizat în ce perioadă s-a înregistrat această situație. Șoigu susține că zilnic semnează contracte 1336 de persoane.

Duma de Stat a aprobat noi amenzi pentru nesupunerea ordinelor militare: până la 50 de mii de ruble pentru neprezentarea unui cetățean la biroul militar de înregistrare și înrolare pe ordinea de zi, până la 20 de mii de ruble pentru fapta de a nu raporta la biroul de înregistrare și înrolare militar schimbarea locului de reședință, a stării civile sau a locului de muncă.

### Vezi și... ### „Orice ar fi, nu este o mobilizare”. Centrele militare din întreaga Rusie trimit ordine de recrutare