Președintele rus Vladimir Putin a justificat întemnițarea în 2003 a fostului magnat și oponent de-al său, Mihail Hodorkovski, numindu-l „un escroc” a cărui firmă, gigantul petrolier Yukos, ar fi fost implicată în fraude și omoruri.
Într-un interviu video acordat agenției ruse de știri TASS, din care un fragment a fost publicat la 12 martie, președintele rus Vladimir Putin a explicat pe larg de ce crede că Mihail Hodorkovski a meritat să fie condamnat la închisoare în 2003 și a adăugat că legea rusească trebuie să aibă întâietate în cazul investitorului american Michael Calvey, aflat în prezent în arest la domiciliu la Moscova, pentru presupuse fraude financiare.
### Vezi și... ### Mihail Hodorkovski: Marea slăbiciune a lui Vladimir Putin e faptul că nu crede deloc în instituții
Vorbind despre Hodorkovski, Putin a părut să sugereze că el ordonat omoruri comise de cei din structura de securitate a firmei Yukos, doar că – a spus liderul rus – acele omoruri nu au fost puse niciodată oficial pe seama magnatului, spre deosebire de delictele financiare ale aceluiași Hodorkovski.
Este posibil ca Putin să fi făcut aluzie la fostul șef de securitate de la Yukos, Alexei Piciughin, care ispășește o condamnare cu închisoarea pe viață pentru omor.
Piciughin a fost recunoscut ca prizonier politic de către Centrul Raoul Wallenberg pentru Drepturile Omului, iar de către ONU – ca prizonier de conștiință.
Pe vremuri una din cele mai mari companii rusești, firma Yukos a fost dezmembrată după arestarea șefului ei, Hodorkovski, în 2003. El a fost condamnat ulterior pentru fraude financiare în două procese despre care el și aliații lui spun că au fost politice. Avuțiile concernului Yukos au fost vândute la licitație, încăpând până la urmă pe mâinile companiei de stat Rosneft. Hodorkovski a stat la închisoare 10 ani, și a părăsit Rusia după ce a fost grațiat de Putin în 2013.
Vorbind despre cazul lui Michael Calvey și asociaților lui, Putin a spus că ultimul cuvânt va aparține tribunalului. „Trebuie să pornim de la legislația noastră națională și să dăm prioritate legii ruse”, a spus Putin.
Calvey și alți câțiva șefi și angajați ai firmei de investiții Baring Vostok, cu sediul în Rusia, au fost arestați la Moscova în februarie anul trecut, fiind acuzați de fraudă financiară.
Toți neagă acuzațiile, spunând că sunt folosite într-o dispută privind controlul asupra unei bănci rusești. Calvey a fost eliberat din izolator și a fost pus în arest la domiciliu în aprilie, anul trecut.
Arestările din acest caz au oripilat mulți investitori occidentali, fiind criticate și de demnitari ruși de rang înalt.
### Vezi și... ### Rusia trebuie să plătească 50 de miliarde de dolari acționarilor Yukos
Baring Vostok este una din cele mai mari firme de felul ei din Rusia. A fost înființată la începutul tranziției rusești spre economia de piață și valorează aproape 4 miliarde de dolari. Ea a fost una din primii investitori în Yandex, principalul motor de căutare pe net din Rusia.
Calvey este unul din cei doi americani deținuți în prezent în Rusia sub acuzații pe care suporterii lor le declară inventate. Paul Whelan, fost pușcaș marin american, se află în arest din 28 decembrie 2018, când a fost arestat sub acuzații de spionaj pe care le neagă.