Putin spune că grupul de mercenari Wagner este finanțat integral de statul rus

Președintele rus Vladimir Putin în cursul întâlnirii cu reprezentanți ai forțelor armate la Kremlin, Moscova, Rusia, 27 iunie 2023.

Grupul de mercenari Wagner, descris până acum drept un grup privat, este finanțat integral de statul rus, potrivit celor mai recente declarații ale președintelui Vladimir Putin.

„Am finanțat acest grup în întregime”, a spus Putin marți, 27 iunie, în timpul unei întâlniri cu reprezentanți ai forțelor armate, a relatat Interfax, preluată de DPA.

În ultimele 12 luni, grupul a primit 86,26 miliarde de ruble (1,01 miliarde de dolari) de la bugetul de stat, a mai spus Putin. Este pentru prima dată că președintele rus vorbește despre finanțarea organizației de mercenari.

În plus, șeful lui Wagner, Evgheni Prigojin, care a condus scurta revoltă a grupului, a câștigat aproape la fel de mult în aceeași perioadă din afacerea sa cu alimente și catering, a mai spus Putin.

Pe de altă parte, comandantul Gărzii Naționale a Rusiei, Viktor Zolotov, a cerut ca forțele sale să fie echipate cu blindate și arme grele cu rază lungă de acțiune, totul pe fundalul scurtei rebeliuni militare a grupării Wagner din 24 iunie.

Zolotov a spus că trupele sale, responsabile pentru ordinea internă, dispun de artilerie și elicoptere de atac, dar le lipsesc armele grele.

Comentând rebeliune militară, Zolotov a declarat că mercenarii Wagner s-ar fi putut apropia de capitală, dar „nu ar fi putut lua Moscova”.

### Vezi și... ### Cine controlează arsenalul nuclear în Rusia? Revolta lui Prigojin a stârnit îngrijorare în Statele Unite

Zolotov a acuzat totodată serviciile de informații occidentale că ar fi organizat revolta militară, într-o încercarea de a pune capăt războiului din Ucraina. „Desigur, revolta a fost pregătită și inspirată de serviciile de informații occidentale, deoarece [occidentalii] știau – așa cum au spus chiar ei – despre aceste planuri cu câteva săptămâni înainte”, a mai spus el.

Garda Națională are circa 200.000 de oameni, a fost înființată de Vladimir Putin în 2016 și este direct supusă ordinelor prezidențiale. Participă cu trupe la invazia din Ucraina.

Viktor Zolotov, un apropiat al Kremlinului, a fost înainte șeful gărzii personale a președintelui Putin.

### Vezi și... ### Putin susține că militarii au salvat Rusia de război civil în timpul rebeliunii mercenarilor Wagner