R.Moldova: fără ceremonii de 9 mai, din cauza pandemiei de Covid-19

Cea mai mare petrecere a lumii: Ziua Victoriei în 1945

În Republica Moldova, numai din 2018, pe 9 mai sunt marcate oficial Ziua Victoriei și Ziua Europei. La vremea respectivă, cum președintele Igor Dodon a refuzat să semneze legea trecută prin Parlament privind Ziua Europei, decizia a fost promulgată de președintele Parlamentului Andrian Candu, după suspendarea temporară a președintelui.

Vineri 8 mai, președintele Igor Dodon i-a felicitat pe cetățenii moldoveni cu ocazia Zilei Europei, marcată pe 9 mai, și i-a îndemnat să se simtă „europeni în suflet”. „European înseamnă valori europene, pe care noi toți vrem să le simțim și care sunt proprii cetățenilor din Republica Moldova”, a spus șeful statului vineri, 8 mai, în vlogul său săptămânal „Președintele răspunde”.

Sîmbătă, 9 mai, președintele Igor Dodon, însoțit de președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi, și premierul Ion Chicu, a depus dimineață flori la memorialul militar „Eternitate” din Chișinău. Președintele a adresat și un mesaj special de Ziua Victoriei, în care subliniază, în mod special, aportul fostei URSS la victoria asupra Germaniei naziste: „Victoria din anul 1945 comportă o însemnătate substanțială pentru întreaga lume, îndeosebi pentru popoarele fostei Uniuni Sovietice care, prin milioane de jertfe umane și incomensurabil patriotism au avut un rol decisiv în zdrobirea dictaturii naziste în Europa”.