Activitatea persoanelor și entităților sancționate de SUA va fi monitorizată și în R. Moldova. Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat un șir de derogări de la legislație, prin care autoritățile moldovene vor lua măsuri de precauție în privința tranzacțiilor făcute de cei sancționați sau de presupușii lor asociați.
Lista celor din urmă va fi elaborată și actualizată de Serviciul de Informații și Securitate.
Instituțiile statului vor reține tranzacțiile lor, cum ar fi achitarea dividendelor, înstrăinarea bunurilor imobile, mobile și valorilor mobiliare, și nu le vor înregistra bunurile și drepturile asupra cotelor-părți în companii.
### Vezi și... ### De ce a ajuns Plahotniuc pe lista sancțiunilor americaneStructurile responsabile vor informa, în cel mult 24 de ore, Serviciul de prevenire și combatere a spălării banilor, care, la rândul său, va sista aceste tranzacții și va raporta guvernului.
Pe 26 octombrie, Ministerul de Finanțe al Statelor Unite (Departamentul Trezoreriei) a impus sancțiuni oligarhilor moldoveni Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor „pentru acțiuni legate de corupție sistemică și interferență în alegerile din Moldova, susținută de Kremlin”.
Pe lista sancțiunilor americane au mai fost incluse alte șapte persoane și 12 entități, inclusiv soția lui Ilan Șor, Sara, Partidul Șor și câțiva cetățeni ruși și companii ruse.