Din proiectul legii a fost exclusă norma privind demobilizarea după trei ani de serviciu militar. Se relatează că prevederea a fost retrasă, în ultimul moment, la rugămintea Ministerului Apărării și a comandantului-șef al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski.
Pe fondul continuării războiului cu Rusia, mobilizarea este pentru multe familii ucrainene un subiect dureros. O lege cu privire la demobilizare și rotația militarilor urmează să fie elaborată separat, până la sfârșitul anului, a anunțat ministerul apărării.
Controversatul proiect de lege a fost propus de guvern în decembrie 2023, la cererea fostului comandant-șef Valerii Zalujnîi, care a declarat că armata ucraineană are nevoie de până la 500.000 de noi recruți pentru a-și consolida efectivele epuizate după doi ani de război cu Rusia. Ulterior, generalul Sîrski a revizuit această cifră în jos.
Examinarea legii a fost amânată de mai multe ori. În proiect au fost introduse peste 4.000 de amendamente. Legea urmează să intre în vigoare peste o lună după ce va fi semnată de președintele Volodimir Zelenski.
Noua lege îi obligă pe toți bărbații ucraineni cu vârsta între 18 și 60 de ani să se înregistreze pentru serviciul militar. Acest lucru este valabil și pentru cei care locuiesc în străinătate - fără evidența militară aceștia nu vor putea beneficia de servicii consulare, inclusiv de prelungirea actelor de identitate.
- Te-ar putea interesa și: Ucraina preconizează o nouă mobilizare
Documentul, care a stârnit dezbateri aprinse în societatea ucraineană, presupune simplificarea procedurilor de înrolare, prin crearea unui sistem digital. În locul serviciului obligatoriu, va fi introdusă o pregătire militară de bază de câteva luni. Cei care nu o vor trece și nu vor fi înrolați, nu vor putea lucra în poliție sau să dețină funcții de stat.
Drepturile celor care se eschivează de la armată vor fi restricționate - între altele, aceștia vor fi lipsiți de permisele de conducere. De asemenea, au fost majorate amenzile.
Au fost anulate un șir de excepții de la recrutare. Acum, pot solicita o amânare sau scutiri: persoanele cu dizabilități, părinții a trei sau mai mulți copii minori, polițiștii și alți reprezentanți ai organelor de forță, deputații și asistenții acestora (nu mai mult de doi pentru fiecare deputat), studenții și masteranzii, lucrătorii științifici și cadrele didactice, angajații din industrie.
- La începutul lunii aprilie, Zelenski a semnat o lege care prevede reducerea vârstei de recrutare de la 27 la 25 de ani.
- Legea marțială în Ucraina este în vigoare din 24 februarie 2022 - ziua invaziei rusești la scară largă. Mobilizarea generală a început în aceeași zi. Bărbaților cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani li s-a interzis să părăsească țara. Cu toate acestea, autoritățile recunosc că dispozițiile legale existente nu au permis organizarea eficientă a procesului de mobilizare, fiind raportate numeroase cazuri de eschivare de la recrutare, refuzuri de prezentare la centrele militare sau pentru verificarea datelor ș.a.md. Noua lege, potrivit autorilor, ar trebui să stabilească reguli clare pentru recrutare și să înăsprească răspunderea pentru eschivare.