La Chișinău au loc alegeri pentru primarul general pe 20 mai, iar transportul urban este mereu o temă „darnică” pentru campanie. Dar, în primul rând, o problemă reală pentru locuitorii orașului: la fârșitul lunii februarie, actualul primar interimar, Silvia Radu, a obținut demisia directorului Parcului Urban de Autobuze. Ceea ce nu a rezolvat problema transportului urban. Marți, 10 aprilie, candidatul socialist Ion Ceban și-a depus candidatura pentru primăria Chișinăului și a vorbit tot despre modernizarea transportului urban – în acest caz, despre linii de tramvai „accelerate” pentru că, în comparație cu Minsk sau Budapesta, crede el, „Chișinăul arată ca un sat cu infrastructură comunală”. Astăzi, transportul urban a fost luat „la bani mărunți” – la propriu şi nu electoral – de Curtea de Conturi.
Neregulile depistate de Curtea de Conturi la întreprinderile municipale Regia Transport Electric şi Parcul Urban de Autobuze se arata a fi mult mai grave decât cele invocate de Silvia Radu drept motiv de concediere a şefilor de la cele două entităţi. Partea leului, când e vorba de lacune, revine însă municipalității, care este fondatoarea celor doua întreprinderi.
Your browser doesn’t support HTML5
Curtea de Conturi a ajuns la concluzia că resursele bugetare au fost cheltuite ineficient, ceea ce a condus la degradarea stării tehnice a autobuzelor şi troleibuzelor din dotarea celor două întreprinderi municipale. Pasagerii sunt puşi în situaţia de a întreţine administraţia acestor două întreprinderi, a menţionat raportorul Ion Pleşca. El a spus că alocările pentru salarizare sunt exagerate şi neîntemeiate, iar numărul de angajaţi depăşeşte normele în vigoare. Cheltuielile salariale doar pentru administraţia Regiei Transport Electric depășesc 11 milioane de lei şi 3 milioane de lei la Parcul de autobuze. Fuzionarea celor două entităţi ar micşora semnificativ cheltuielile, a spus Pleşca.
Your browser doesn’t support HTML5
Micşorarea costurilor şi mărirea calităţii serviciilor e posibilă prin eficientizarea folosirii unităţilor de transport pe rute, numai că autoritatea locală nu monitorizează fluxul de călători. Suprapunerea rutelor e mult sub norma admisibilă, în cazul troleibuzelor e de 66 la sută şi de 85 la sută în cazul autobuzelor.
Datoria Primăriei Chişinău faţă de cele două întreprinderi a constituit la finele lui 2017 peste 28 de milioane de lei.
Raportul de audit mai constată că Parcul de autobuze a transmis, contrar legii şi în lipsa unei decizii a CMC, trei din cele mai profitabile rute în gestiunea unui agent economic. Întreprinderea a cheltuit în 2016 pentru reparaţia a 127 de autobuze în medie 384 de mii de lei per autobuz, sumă ce depășește costul unui autobuz importat din Suedia. Totodată au fost aruncaţi bani în vânt pentru procurarea unor autobuze defecte şi cu parcurs extrem de mare. În anul 2012 s-a cheltuit jumătate de milion de lei pentru două autobuze care până azi rămân neutilizate, fapt confirmat şi de directorul tehnic al parcului, Vitalie Copaci:
„Autobuzele date au activat o perioadă de timp, dar având defecțiuni a unor piese, din lipsă de specialişti în R. Moldova, cât şi a pieselor de schimb, aceste autobuze nu lucrează. Urmează să găsim aceste piese pentru a fi repatrate şi puse în exploatare.”
Replica preşedintelui Curţii de Conturi, Veaceslav Untilă, nu s-a lăsat aşteptată:
„O chestie extraordinară. Mai aşteptăm câţiva ani şi o să găsiţi piese, dar nu o să mai fie gaz. Aţi mai cumpărat şi un remorcher care era de o seamă cu cel care îl aveţi nefuncţional. Aţi cheltuit peste 300 de mii de lei pentru el şi stă pe burtă. Asta e spălare de bani pură, se vede cu ochiul liber. O să dăm aceste date procurorului general să ia o decizie.”
O replică dură a avut şi membra Curţii Tatiana Cuneţchi:
„Dacă Dvs. aşa gestionaţi mijloacele şi primiţi din bugetul municipal 74 la sută din volumul mijloacelor pe care le gestionaţi pe partea de venituri, este o ruşine.”
Observaţii şi critici dure au răsunat şi în adresa şeful interimar al Direcţiei transport public din cadrul Primăriei, Vitalie Butucel. Raportul de audit a constatat nereguli legate inclusiv de investiţiile efectuate de municipiul Chişinău în cazul asamblării troleibuzelor. Acestea nu sunt reflectate, iar piesele de schimb sunt procurate prin intermediari la preţuri exagerate. Nu a fost realizat nici sistemul de taxare electronică care ar mai diminua din costuri şi despre care autorităţile municipale discută începând din 2010.
Butucel a încercat să justifice starea de fapt şi a dat asigurări că în scurt timp deficiențele vor fi eliminate:
Situaţia e una proastă. Din păcate, constatăm aceste lucruri an de an, dar lucrurile nu se schimbă...
„CMC a aprobat deja un concept de tichetare electronică, un caiet de sarcini. O expertiză tehnică urmează a fi reaprobată şi sperăm anul acesta să implementăm tichetarea electronică. În ce priveşte transparenţa, în ultima perioadă abordăm foarte des acest aspect la primărie. Am propus deja să trecem pe o platformă tender toate achiziţiile. Dezbatem acum probililitatea fuzionării celor doi operatori. Regia Transport Electric şi Parcul Urban de Autobuze. Sperăm să nu mai avem aceste obiecţii în viitorul raport al Curţii.”
La capătul audierii acestor şi altor constatări din raportul de audit, preşedintele Curţii de Conturi, Veaceslav Untilă, le-a reproşat autorităţilor municipale şi administraţiilor celor două întreprinderi că au nesocotit recomandările formulate în precedentele rapoarte de audit:
„Situaţia e una proastă. Din păcate, constatăm aceste lucruri an de an, dar lucrurile nu se schimbă”.
Centrul Expert Grup care monitorizează modul de executare a recomandărilor Curţii de Conturi constată anual că acestea sunt ignorate în mare parte. Cauzele ar fi, între altele, lipsa unui control parlamentar adecvat, dar și autoritatea joasă a Curții de Conturi care nu are capacitatea de a penaliza neregulile descoperite.