Raport HRW: Invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina are un impact uriaș asupra educației copiilor

Elevi ucraineni participă la o oră online într-o sală de clasă improvizată, construită de ei înșiși din stâlpi de lemn și folii de plastic, într-un sat din regiunea Harkov (foto arhivă)

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a avut un impact negativ uriaș asupra bunăstării și educației copiilor, mii de școli și grădinițe fiind distruse, milioane de tineri nemaiavând acces la educație, a declarat Human Rights Watch (HRW) într-un raport și un material video publicat pe 9 noiembrie.

În raportul de 71 de pagini, intitulat Tanks On The Playground (Tancuri pe terenul de joacă), se spune că, conform statisticilor guvernului ucrainean, din 24 februarie 2022, când Rusia a declanșat invazia neprovocată și ilegală a Ucrainei, au fost distruse sau deteriorate 3.790 de unități de învățământ în întreaga țară.

Raportul, care se concentrează pe regiunile Kiev, Harkov, Cernihiv și Nikolaev din Ucraina, a constatat că școlile și grădinițele au fost ținta unor atacuri aeriene, bombardamente și chiar bombe cu dispersie - un tip de muniție care a fost interzis de 112 țări din cauza efectului său devastator asupra civililor. Rusia și Ucraina nu se numără printre țările care le-au interzis.

În plus, se arată în raportul HRW, trupele rusești au jefuit în mod regulat unitățile de învățământ ucrainene care au ajuns sub controlul lor - un act considerat crimă de război.

„Copiii ucraineni au plătit un preț mare în acest război, deoarece atacurile asupra educației sunt atacuri asupra viitorului lor”, a declarat Hugh Williamson, directorul diviziei HRW pentru Europa și Asia Centrală la lansarea raportului. „Comunitatea internațională ar trebui să condamne distrugerea școlilor din Ucraina și jefuirea lor de către forțele rusești”, a adăugat Williamson.

### Vezi și... ### Număr dublu de refugiați ucraineni, în instituțiile de învățământ din R. Moldova

HRW a adunat probe de la 50 de unități de învățământ din cele patru regiuni, intervievând aproape 90 de oficiali școlari, oficiali locali și martori oculari ai operațiunilor militare.

Raportul afirmă că forțele ruse de ocupație au furat din unitățile de învățământ ocupate aproape tot - calculatoare, televizoare, tablouri interactive și chiar sisteme de alimentație, distrugând în mod sistematic tot ce nu a fost jefuit și scriind pe pereți graffiti pline de ură la adresa ucrainenilor.

„Majoritatea țărilor din întreaga lume, inclusiv membrii Uniunii Europene și ai NATO, s-au angajat să protejeze educația de atacuri și ar trebui să ajute Ucraina să atingă acest obiectiv”, afirmă Williamson. „Copiii din Ucraina au același drept la educație ca și copiii de pretutindeni și, în ciuda războiului, acest drept crucial ar trebui protejat.”

Raportul le cere donatorilor internaționali și agențiilor umanitare să sprijine eforturile guvernului ucrainean de a reconstrui școlile cât mai curând posibil.

Îngrijorare la nivel internațional

Situația copiilor din Ucraina a devenit subiect de îngrijorare la nivel internațional imediat după declanșarea invaziei Rusiei.

În Ucraina, conform informațiilor oficiale ale procurorilor pentru minori, 500 de copii au fost uciși și cel puțin 1097 au fost răniți în timpul invaziei pe scară largă a Rusiei, informează serviciul de presă al Procurorului General.

Pe lângă numărul tot mai mare de copii morți din pricina atacurilor nediscriminatorii rusești care afectează case și zone civile, un alt aspect care a stârnit indignarea este deportarea copiilor din zonele ocupate de Rusia.

Conform datelor oficiale furnizate de autoritățile ucrainene la 31 iulie 2023, din 24 februarie 2022, au fost deportați 19.546 de copii din Ucraina în Rusia. Acestea sunt doar cazurile înregistrate oficial - atunci când un părinte, un tutore sau un martor al deportării unui copil a raportat acest lucru Biroului Național de Informații al Ucrainei.

Pe de altă parte, într-un raport publicat în vară, avocatul pentru Copii din Rusia, Maria Lvova-Belova, spune că, de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei, Rusia a „acceptat” aproximativ 4,8 milioane de locuitori ai Ucrainei, dintre care peste 700 de mii copii.

Puteți afla mai multe amănunte din articolul Răpirea pruncilor: Sistemul rusesc de deportare a copiilor ucraineni

Mai mult, copiii din zonele ocupate de ruși din Ucraina nu sunt duși doar în Rusia, ci și în Belarus. Liderul de la Minsk, Aleksandr Lukașenko, a afirmat că „ei nu vor să plece”. Dar politicienii belaruși din opoziție exilați și autoritățile ucrainene spun că copiii au fost răpiți. În vară, Lukașenko spunea că va prelua copiii din Ucraina în ciuda criticilor și sancțiunilor occidentale.

Pe 17 martie, Curtea Penală Internațională de la Haga a emis un mandat de arestare împotriva președintelui rus Vladimir Putin și a avocatului pentru drepturile copilului Maria Lvova-Belova. Cei doi sunt acuzați de responsabilitatea pentru deportarea ilegală a copiilor din teritoriile ocupate ale Ucrainei în Rusia.

Activiștii ucraineni pentru drepturile omului insistă că există „sute de mii” de copii strămuți forțat din Ucraina. Majoritatea au fost preluați din regiunile Mariupol, Herson, Harkov și Kiev. Autoritățile ruse au folosit aproximativ 100 de instituții pentru a găzdui copiii din Ucraina. Orfelinatele și școlile-internat din multe regiuni rusești sunt supraaglomerate. Din acest motiv, se încearcă plasarea cât mai rapidă a copiilor deportați în familii.

### Vezi și... ### Lvova-Belova: Peste 700 de mii de copii ucraineni au fost duși în Rusia de la începutul războiului