Linkuri accesibilitate

Lvova-Belova: Peste 700 de mii de copii ucraineni au fost duși în Rusia de la începutul războiului


Moscova, 16 februarie 2023. Președintele rus Vladimir Putin și comisarul prezidențial rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova. Pe 17 martie 2023, Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare a acestora.
Moscova, 16 februarie 2023. Președintele rus Vladimir Putin și comisarul prezidențial rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova. Pe 17 martie 2023, Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare a acestora.

De la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei, Rusia a „acceptat” aproximativ 4,8 milioane de locuitori ai Ucrainei, dintre care peste 700 de mii sunt copii, conform un raport al Avocatului pentru Copii din Rusia, Maria Lvova-Belova.

Potrivit Ombudsmanului, marea majoritate a copiilor ucraineni au venit în Rusia împreună cu părinții lor sau cu alte rude.

Pe 17 martie, Curtea Penală Internațională de la Haga a emis un mandat de arestare împotriva președintelui rus Vladimir Putin și a avocatului pentru drepturile copilului Maria Lvova-Belova. Aceștia sunt acuzați de responsabilitatea pentru deportarea ilegală a copiilor din teritoriile ocupate ale Ucrainei în Rusia.

Potrivit documentului redactat de Lvova-Belova, aproximativ 1.500 de copii din orfelinate sau fără îngrijire părintească au „sosit” și în Rusia: 288 de copii din așa-numita „DPR” au fost plasați în Rusia în familii de plasament. Copiii din așa-numitul „LPR” au fost returnați în instituțiile lor, dar ulterior 92 de copii au fost plasați și în familii rusești. Din aprilie până în octombrie 2022, 380 de copii din Donbass au ajuns în familii de plasament rusești, pentru că, după cum se arată în document, au rămas fără îngrijire părintească.

Raportul consemnează că, în noiembrie 2022, în imediata vecinătate a liniei frontului, ființa un orfelinat în Oleshki, regiunea Herson, de unde 52 de elevi cu patologii severe au fost transportați „temporar” „pe un teritoriu sigur” - în Crimeea anexată

„La sfârșitul verii și începutul toamnei anului 2022, din cauza situației din prima linie, părinții din regiunile Herson, Zaporojie, Harkov și din alte teritorii și-au trimis în mod voluntar copiii în vacanță, inclusiv pentru a-i peoteja de ostilități. Ei, împreună cu persoanele însoțitoare, prin împuternicirea părinților, au fost primiți în sanatorii și tabere de recreere din Crimeea și Teritoriul Krasnodar”, spune Lvova-Belova în raport.

Conform datelor oficiale furnizate de autoritățile ucrainene la 31 iulie 2023, din 24 februarie 2022, au fost deportați 19.546 de copii din Ucraina în Rusia. Acestea sunt doar cazurile înregistrate oficial - atunci când un părinte, un tutore sau un martor al deportării unui copil a raportat acest lucru Biroului Național de Informații al Ucrainei.

Activiștii ucraineni pentru drepturile omului insistă că există „sute de mii” de copii strămuți forțat din Ucraina. Majoritatea au fost preluați din regiunile Mariupol, Herson, Harkov și Kiev. Autoritățile ruse au folosit aproximativ 100 de instituții pentru a găzdui copiii din Ucraina. Orfelinatele și școlile-internat din multe regiuni rusești sunt supraaglomerate. Din acest motiv, se încearcă plasarea cât mai rapidă a copiilor deportați în familii. Cerințele autorităților de tutelă pentru potențialii părinți adoptivi este mult mai permisivă. Acest fapt pentru că procedura de recunoaștere a copiilor ucraineni ca „rămași fără îngrijire părintească” a fost extrem de simplificată, iar căutarea copiilor în Rusia a devenit extrem de dificilă pentru părinții și tutorii lor.

VIDEO: Copiii din zonele ocupate de ruși din Ucraina nu sunt duși doar în Rusia, ci și în Belarus. Liderul de la Minsk, Aleksandr Lukașenko, susține că „ei nu vor să plece”. Dar politicienii belaruși din opoziție exilați și autoritățile ucrainene spun că copiii au fost răpiți.
„Crima organizată”: Copii ucraineni duși în Belarus
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:41 0:00

Deportarea copiilor ucraineni în Rusia este o crimă de război. Sub suspiciunea comiterii acestei infracțiuni, Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pentru Vladimir Putin și avocatul pentru drepturile copilului Maria Lvova-Belova. Doar 386 de copii au fost returnați până acum în Ucraina.

XS
SM
MD
LG