După atacul iranian cu rachete de miercuri dimineață, îndreptat împotriva a două baze militare din Irak care găzduiesc trupe americane, marile puteri din lume au lansat apeluri la reținere. Condamnând fără menajamente reacția Teheranului.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat atacul iranian, a cerut Teheranului să se abțină de noi atacuri dar a reafirmat și hotărârea țărilor membre de a continua misiunea de antrenare a trupelor irakiene.
Din cauza tensiunilor în creştere în regiune, NATO şi-a suspendat încă de sâmbătă operaţiunile de instruire a armatei irakiene. Marţi, organizaţia a anunţat că o parte din personalul său care este staţionat în Irak va fi transferat temporar în străinătate din motive de securitate.
Majoritatea analiștilor, contactați de Europa Liberă, sunt de părere că totul depinde acum de reacția Statelor Unite la atacul iranian. Nu se știe dacă acesta a făcut sau nu victime în rândul militarilor americani.
Până acum, se pare că nu. Este în tot cazul ceea ce a declarat premierul irakian Adil Abdul-Mahdi miercuri dimineață, și anume că autoritățile de la Bagdad nu au nicio informație despre posibile victime în rândul forțelor internaționale, conduse de Statele Unite în lupta cu organizația teroristă a Statului Islamic. În acest moment, Statele Unite au în jur de 6 mii de militari în Irak.
Marea Britanie, Germania, Franța, Polonia, Danemarca și Finlanda au confirmat și ele că militarii lor nu au fost loviți în atacul iranian.
### Vezi și... ### Morți și răniți la funeraliile generalului iranian Soleimani
Cu toate acestea, televiziunea de stat iraniană susținea miercuri dimineață, dar fără a prezenta nicio dovadă, că „ cel puțin 80 de soldați teroriști americani” ar fi fost uciși. Și că rachetele iraniene ar fi distrus avioane, drone și alte echipamente militare la baza aeriană Ain al-Asad din vestul Irakului, unde sunt staționate trupe americane și britanice
În toate declarațiile de până acum făcute de autoritățile americane s-a spus clar că linia roșie sunt posibile victime americane. Trecută această „linie roșie”, Iranul s-ar putea aștepta la o reacție militară masivă din partea Statelor Unite. Mai ales, cum remarcă și profesorul pentru relații internaționale Steven David, de la Universitatea John Hopkins, pentru că rachetele au fost trase direct de pe teritoriul Iranului. Și nimeni nu a încercat să mascheze acest lucru.
David crede că atacul este oricum o escaladare a tensiunilor din partea Iranului, pentru că a utilizat rachete balistice în loc de cele cu rază scurtă de acțiune, folosite de milițiile pro-iraniene prin intermediul cărora Teheranul își extinde influența și controlul în regiune, începând cu Irakul.
Marile puteri ale lumii au lansat deja apeluri la reținere, avertizând - cum a făcut-o guvernul de la Londra – că izbucnirea unui nou război în Orientul Mijlociu va duce la o creștere a terorismului.
„Cerem Iranului să nu mai repete astfel de atacuri pripite și periculoase”, a declarat ministrul britanic de externe, Dominic Raad, care a mai avertizat că Statul Islamic este singura organizație care ar avea ceva de câștigat de pe urma unui conflict deschis între Iran și Statele Unite.