Recorduri tragice: Europa versus America la coronavirus

În Europa coronavirusul este din nou în ofensivă, anticipata ascensiune de toamna-iarnă a început.

În America, cifrele au rămas mari de la debutul pandemiei încoace și se mențin ridicate.

Your browser doesn’t support HTML5

Europa versus America la coronavirus

În unele părți din Europa, spitalele riscă să fie din nou pline și unele țări iau în considerare măsuri drastice. În America pendulul îmbolnăvirilor se mută de la un stat la altul și apetitul pentru măsuri drastice este mai redus decât în primăvară sau începutul verii, întreținut și de faptul că – de-abia vindecat și în campanie – președintele Trump nu trage un semnal de alarmă.

### Vezi și... ### Covid-19: peste 38 de milioane de infectați în lumea întreagă, noi restricții drastice în Europa

Săptămâna aceasta Europa a depășit America la numărul de cazuri raportat la populație. Cele 27 de țări din Uniunea Europeană și Marea Britanie au 78 000 de cazuri pe zi, 152 de cazuri la un milion de locuitori, în medie, în ultimele șapte zile în timp ce Statele Unite au 49 000, adică 150 de cazuri la un milion de locuitori. Raportul este inversat la numărul de victime, Europa având un decedat la un milion de locuitori, pe zi în timp ce numărul în America este dublu. De ambele părți ale Atlanticului sunt administrate acum mai multe teste decât în perioade anterioare, dar în locurile de cea mai mare concentrare a virusului – în Europa și Statele Unite – rată celor infectați pe ansamblul testelor crește ceea ce înseamnă că virusul se răspândește chiar mai rapid decât arată sistemul de testare. Guvernele au adoptat strategii de răspuns care să contracareze COVID19 fără să afecteze prea mult economiile și așa lovite. Dar rata infecțiilor în țări cum sunt Franța, Spania, Olanda, Belgia și Marea Britanie este mai mare decât a fost în Statele Unite în iulie, luna de vârf.

### Vezi și... ### OMS avertizează că, până un vaccin va fi disponibil, numărul infectărilor cu COVID-19 se poate dubla

Experții sunt îngrijorați că, odată cu venirea iernii și sezonului de gripă, spitalele ar putea fi copleșite de numărul de îmbolnăviri. Toate lumea privește cu speranță către vaccinuri, dar experții arată că, în cel mai bun caz, acestea ar putea fi aprobate la sfârșitul anului sau în ianuarie, urmând că, după aceea să fie produse, administrate celor cu prioritate, putând ajunge să satisfacă nevoile populației, în America, undeva, pe la mijlocul lui 2021.