Recunoașterea diplomelor, criza sanitară și relația cu Rusia pe agenda vizitei Maiei Sandu la Paris

Maia Sandu în dialog on line cu diaspora

Președinta Moldovei, Maia Sandu, aflată în Franța, într-o vizită oficială la invitația președintelui Franței Emmanuel Macron, a avut marți o discuție online cu diaspora din Franța. 

Your browser doesn’t support HTML5

Agenda vizitei la Paris

Întrevederea cu liderul de la Palatul Elysee este anunțată pentru joi, ora 13. Până acum, nici Maia Sandu, nici echipa sa nu a dezvăluit prea multe despre conținutul viitoarelor discuții.

Recunoașterea actelor de studii... este un subiect pe care am să-l abordez

Șefa statului a făcut totuși o sugestie într-un live pe Facebook adresat cetățenilor moldoveni din Franța, în care a spus marți seară, înainte de plecarea la Paris, că printre temele pe care și le dorește parte a întrevederilor va figura neapărat recunoașterea actelor de studii moldovene: „Chiar dacă negocierile au fost inițiate prin 2007, nu s-a avansat și acesta în discuțiile cu autoritățile de la Paris,” a spus ea drept răspuns la numeroase întrebări legate de imposibilitatea angajării în Franța în baza diplomelor de studii de-acasă:

„Nu e un subiect simplu, nu trebuie să ne facem iluzii că se va rezolva imediat, dar trebuie să muncim,” a mai spus șefa statului în același live, după care discuția a migrat negreșit spre teme domestice, printre ele corupția, criza politică sau lupta cu falsurile din presă.

„După mine, ieșirea din acest impas politic poate avea loc doar prin alegeri anticipate. Dacă vor avea loc? Răspunsul acum e în parlament”, a repetat Sandu explicația pe care a început să insiste din chiar debutul mandatului, atunci când șeful executivului moldovean a demisionat, iar Sandu și partidul său au spus că au de gând să obțină anticipate.

### Vezi și... ### Nicu Popescu: R. Moldova a supraviețuit ca stat datorită zonei de liber-schimb cu UE

Vizita de acum la Paris a președintei moldovene are loc urmare a unei invitații a liderului francez, care a salutat victoria din alegeri a Maiei Sandu și i-a urat succes în reformarea statului moldovean. Călătoria are loc în chiar toiul controversei noii șefe de stat cu oponenții săi socialiști în frunte cu Igor Dodon, legată de declanșarea de anticipate, dar și pe fundalul unor noi tensiuni între Kremlin și țările occidentale, pe tema condamnării în Rusia a cunoscutului opozant rus, Alexei Navalnăi. Emmanuel Macron tocmai a cerut Rusiei, alături de cancelara germană Angela Merkel, să-l elibereze pe Navalnâi.

Tema relației cu Rusia nu va lipsi nici de pe agenda discuțiilor între Sandu și Macron, au anticipat analiști. Sandu îl va întâlni pe liderul francez în a doua zi a vizitei, iar călătoria sa la Paris i-ar putea aduce sprijin francez în criza sanitară, precum și în conturarea unui program generos de asistență a UE pentru următorii șapte ani, mai anticipează observatorii.