Linkuri accesibilitate

Victor Chirilă: Deciziile privind susținerea R. Moldova se pregătesc cu migală


Victor Chirilă
Victor Chirilă

Au trecut aproape 13 ani de când un președinte moldovean, și acela a fost Vladimir Voronin în 2008, a mers în vizită oficială în Franța.

Igor Dodon, președintele de până la Sandu, a vizitat și el Parisul în 2018, pentru Forumul Păcii, dar nu a avut întâlniri oficiale cu conducerea Franței. Care sunt, așadar, așteptările de la o vizită atât de rară ca cea de acum a Maiei Sandu în Franța, explică la Europa Liberă Victor Chirilă de la Asociația pentru Politică externă de la Chișinău.

Victor Chirilă: Deciziile privind susținerea R. Moldova se pregătesc meticulos
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:53 0:00
Link direct

Victor Chirilă: „Este o vizită importantă, aș spune, chiar foarte importantă, mai ales că vine la inițiativa președinției franceze, deci nu este o vizită organizată, cerută de diplomația noastră, deși sigur că se planifica o astfel de vizită, dar ea a fost solicitată, propusă dnei Sandu de către președinția franceză, deci decizia vine de la președintele Macron personal. Și acest lucru înseamnă foarte mult pentru dna Sandu personal, dar și pentru țara noastră. Acest lucru înseamnă că președinția franceză urmărește atent ce se întâmplă la Chișinău și speră mult că dna Sandu va reuși să promoveze agenda sa de reformare a Republicii Moldova, ceea ce își propune dna Maia Sandu coincide cu obiectivele pe care le urmărește în Republica Moldova, dar și în spațiul Parteneriatului Estic de către Franța.”

Europa Liberă: S-a bucurat dl Macron de victoria dnei Maia Sandu.

Victor Chirilă: „Fără îndoială că s-a bucurat, aveți dreptate.”

Europa Liberă: D-lui a fost printre primii care a salutat această victorie și acum, iată, invitația aceasta...

Victor Chirilă: „Unul din obiectivele principale ale mandatului de președinte al dlui Macron este promovarea drepturilor femeilor, egalității femeilor. Dl Macron susține egalitatea femeilor în sferele vieții politice și peste hotarele Franței. S-a întâlnit cu dna Țihanovskaia, lidera opoziției din Belarus, acum a invitat-o pe dna Sandu la Paris. Dna Sandu care, cred eu, e văzută de dl Macron ca un simbol al rolului crescând al femeilor nu doar în Moldova, dar și în zona Parteneriatului Estic și din acest punct de vedere devine un simbol pentru un spațiu mult mai larg. De aceea, dl Macron are tot interesul să o susțină pe dna Sandu pentru a-și pune în aplicare acele obiective pe care le-a enunțat în timpul campaniei electorale, obiective care coincid, așa cum am spus, și cu agenda de politică externă a Franței, dar și cu a Uniunii Europene, în spatele căreia este Franța, care este unul dintre cei mai importanți jucători în cadrul Uniunii Europene, mai ales acum în contextul Brexit-ului și al schimbărilor politice care se așteaptă la Berlin odată cu plecarea dnei Merkel. Deci, dl Macron, Parisul, diplomația franceză va deveni destul de importantă în perioada următoare, până când lucrurile se vor clarifica și la Berlin va avea loc acest transfer de putere, care se anunță spre sfârșitul acestui an. Deci, este o vizită foarte importantă, înțeleg că multă lume la Chișinău se așteaptă la rezultate imediate, sume de bani și investiții curgând în Republica Moldova. Eu cred că nu trebuie să fim naivi, deciziile importante se pregătesc meticulos, deciziile importante de susținere a Republicii Moldova au nevoie de întâlniri la nivel înalt, și nu doar una, dar mai multe și cred că această întâlnire cu dl Macron va da roadele mult așteptate pentru Republica Moldova, mai ales că acum în cadrul Uniunii Europene se decide planul de acțiuni și de finanțare pentru Republica Moldova pentru următorii ani, iar pentru susținerea doleanțelor noastre, necesităților noastre, desigur că avem nevoie de astfel de întâlniri precum cea cu dl Macron.”

Europa Liberă: Și are rost o întrebare – de ce dna Sandu a decis să întreprindă această vizită acum și, poate, de ce nu ar fi așteptat după instalarea unui guvern la Chișinău?

Victor Chirilă: „Nu suntem noi liberi să decidem când vreau să plec sau când nu vreau să plec. Este o invitație care vine expres din partea președinției franceze și a președintelui Macron, o invitație care te obligă s-o accepți și să vii atunci când președintele Macron are o fereastră liberă pentru a se întâlni cu dna Sandu. Și cred că dna Sandu a luat decizia corectă să plece acum ca să se întâlnească cu dl Macron, să discute probleme esențiale ce țin de agenda noastră bilaterală, dar și cea europeană. Sunt sigur că vor fi de asemenea discutate și probleme ce țin de relațiile noastre cu vecinii noștri estici, sper mult că Franța ne va ajuta să convingem Federația Rusă, de exemplu, ca să reluăm retragerea munițiilor stocate în regiunea transnistreană, o inițiativă reluată de Rusia în 2019, dar, din păcate, amânată din cauza instabilității politice de la Chișinău din 2019. De asemenea se vor discuta subiecte ce țin de posibile investiții în economia Republicii Moldova, iar susținerea dlui Macron pentru astfel de proiecte este esențială. Deci, dacă ne va susține președintele Macron, cu siguranță că vom avea și susținerea necesară la nivelul guvernului francez și la nivelul diplomației franceze.”

Europa Liberă: Cum ați descrie pe scurt așteptările Chișinăului?

Victor Chirilă: „Știm foarte bine că Franța este un investitor important, este printre primii cinci cei mai mari investitori în Republica Moldova, de asemenea avem companii franceze mari în prezent în țara noastră, precum este Lafarge, France Telecom, în toamna anului trecut a venit lanțul de hoteluri Accor. În Republica Moldova avem peste 200 de întreprinderi mici și mijlocii care au capital francez. Deci, Franța este un investitor important, dar potențialul care există spre dezvoltare este pe departe exploatat la maximum, de aceea cred că se vor discuta noi oportunități, sper în domeniul, de exemplu, ecologiei, un subiect important pentru agenda președintelui Macron. De asemenea, în domeniul sănătății, digital, în domeniul dezvoltării transporturilor, iarăși un domeniu în care Franța are și experiență, și capacități, și investițiile necesare pentru a ne ajuta. Alt nivel ar fi nivelul ce ține de agenda europeană. Se discută un nou plan de acțiuni pentru Republica Moldova și un nou plan de finanțare pentru următorii ani. Sigur nu toate lucrurile sunt decise încă în această privință și înțelegerea Franței, decizia Franței este importantă pentru a ne promova obiectivele noastre și necesitățile noastre.”

XS
SM
MD
LG